10.1.15

Tjitze Schram winnaar Kliffentoernooi na spannende strijd!
Frans Lagerwaard schrijft historie voor Rijs.


Frans Lagerwaard hield de eer hoog voor schaakclub RijsOp zaterdag 10 januari kwamen er maar liefst 42 schakers naar Hotel Jans in Rijs voor alweer de 10e editie van het Kliffenschaaktoernooi. 

Dit toernooi, in 2005 begonnen in Bakhuizen, de toenmalige  woonplaats van Hessel van der Pal, die het toernooi verzon en de eerste jaren samen met Jan Brinkman de formule uitwerkte en de technische organisatie van de toernooien deed, is inmiddels een vaste happening voor schakend Fryslan geworden. De opzet is nog het zelfde als 10 jaar geleden: 7 ronden, 2 x 20 minuten bedenktijd. 
Voorzitter Jan Brinkman 
De organisatie ligt sinds een paar jaar bij het bestuur van Schaakclub Rijs en het toernooi is flink gegroeid van 20-25 naar 42 deelnemers. Er waren in totaal 10 prijzen te verdelen, 5 voor de top-20 die in een aparte A groep speelde, en 5 voor andere 22 deelnemers. Het was uitstekend schaakweer, buiten veel wind en regelmatig regen.
De motor achter de organisatie, Trienke Wijmenga 

Oud organisator Hessel van der Pal deed mee, namens schaakclub Rijs waren er Wim de Groot, Frans Lagerwaard, Jan Brinkman, Chris Draijer, Henk Breimer en Douwe Tjerkstra. 

Verder een ongekend aantal topspelers van bijna alle schaakclubs uit Fryslan en de NoordOostPolder. Van ver weg waren er Gerald Visch en Henk Greevenbosch, beiden schaakvrienden van Herman Beks die zelf vanwege een vakantie niet aanwezig kon zijn.

In de eerste 4 ronden maakte bij Schaakclub Rijs Chris Draijer de overtuigendste indruk. Hij hield 3 zeer sterke tegenstanders op remise en won van Bolswarder sterspeler Mark Masmeijer in een pionneneindspel met paard tegen loper. Dat vergde echter veel energie en in de laatste 3 ronden kreeg Chris op papier minder sterke tegenstanders. De vermoeidheid sloeg toe en Chris haalde niet meer dan 1 remise. Samen met Wolvega speler Meine Wassenaar werd Chris hekkensluiter in groep A. Ook de andere marathonloper van Schaakclub Rijs, Jan Brinkman, bleek een tekort aan schaakconditie te hebben. Hij begon goed met 3 overwinningen uit 4 partijen, maar na een uitputtingsslag met Wolvega sterspeler Fokke Jonkman in ronde 5 was het op en moest hij genoegen nemen met de 16e plaats in groep A.
Intussen stoomde Tjitze Schram van SC Sneek maar door, de ene na de andere tegenstander werd aan de zegekar gebonden, 6 overwinningen op rij, op achtereenvolgens Wytze van der Zee, good old Egbert Bergsma, Leon van den Elshout, Fokke Jonkman, Wietse de Jong en Pieter de Boer. In de laatste ronde moest hij spelen tegen Emmeloord sterspeler Timo Koffeman en hij verloor. Dat gaf Fokke Jonkman de kans om langszij te komen. Op grond van het onderlinge resultaat werd Tjitze bij deze gelijke stand tot winnaar uitgeroepen, maar de geldprijs werd wel gelijk verdeeld. Nummer 3 was Timo Koffeman, de enige speler die niet verloor op dit toernooi (5 overwinningen, 2 remises).
Nummer 4 was de nieuwbakken Rijs speler Frans Lagerwaard, die daarmee geschiedenis schreef want al heel lang was er geen Rijs-ter met prijs in de A-groep op dit toernooi. Frans verloor de eerste ronde, van Peter Leus, maar won daarna achtereenvolgens van de enige vrouwelijke deelneemster Reneey Nagtegaal, Jan Meijer, Wim de Groot en Henk Greevenbosch. In ronde 6 verloor Frans van Fokke Jonkman, maar in ronde 7 pakte hij zijn prijs  door van Gerald Visch te winnen. Een mooie konstante prestatie. Ook Wim de Groot kon tevreden terugkijken op een constant toernooi, hij greep weliswaar net naast de prijzen, maar een 7e plaats met 4 overwinningen, 1 remise en 2 nederlagen is een heel goede prestatie gezien de zware tegenstand.
In de B groep was Michiel Takkenbos de grote winnaar. Met 5 overwinningen en 2 nederlagen leverde hij een prestatie van formaat in dit veld. Hij eindigde met 4 overwinningen op rij. Vlak daarachter pakte Egbert Bergsma de 2e prijs en deelden Gerald Visch en Durk van der Werf prijs 3. Prijs 5 was voor maar liefst 4 B-groepers: Rick Kompaan, Rintje Altena, Gerrit Stornebrink en Auke van der Zee.
Alle lof voor de weer uitstekende keuken van Hotel Jans
Henk Breimer en Douwe Tjerkstra deden goed mee in groep B met respectievelijk 7 en 9 punten. Vlak daarachter Hessel van der Pal met 6 punten. Onderaan ging de strijd om de laatste plaats tussen de enige vrouw, Reneey Nagtegaal en de oudste deelnemer/ oud-Rijs-speler Jelle Broer. In het onderlinge duel besliste Reneey deze strijd in haar voordeel, zodat
Jelle Broer het hek kon sluiten.


Voldaan door de uitstekende maaltijd tussen de middag bij Hotel Jans en de drankjes aan de bar konden de schakers, al dan niet schaaktechnisch tevreden, weer door de harde wind heen naar huis. 

Links winnaar Tjitze Schram met Fokke Jonkman
Alle prijswinnaars

  Uitslagen 14e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 9 januari 2015.


 Wit                                   

 Zwart                                   

Uitslag 

Jan Wevers

Chris Draijer

0-1

Wim de Groot

Sijtze vd Wal

1-0

Auke Wouda

Douwe Tjerkstra

½-½

Hans Starreveld

Jan Brinkman

0-1

Cornelis Jellesma

Henk Breimer

0-1

Frans Lagerwaard

Tjeerd de Vries

1-0