zondag 15 april 2018

Team Schaakclub Rijs blijft op 6e plaats in Klasse 1A.

Op zaterdag 14 april werd de massale slotronde van de teamcompetitie van de Friese Schaakbond gehouden. Alle spelers van de promotieklasse en de klassen 1A en 1B speelden bij elkaar in één zaal op het sportcentrum aan het Kalverdijkje te Leeuwarden en begonnen tegelijk. In klasse 1A, waarin Schaakclub Rijs speelt, was het meeste wel duidelijk.  
Het eerste team van SC Leeuwarden stond met overmacht op kop en was al kampioen. Westergoo 2 uit Bolsward stond op de laatste plaats met 1 wedstrijd punt en kon de nummers 6 en 7, Rijs en Steenwijk 2 niet meer inhalen.
Het ging Schaakclub Rijs er om de 6e plaats veilig te stellen door zoveel mogelijk bordpunten te halen. Winnen van het reuzenteam van SC Leeuwarden 1 was op papier een onmogelijke opgave, dus had teamcaptain Herman Beks een tactische opstelling bedacht waarbij de 3 sterkste aanwezige spelers (Jelle Jeltema, Herman zelf en Jan Brinkman) aan de borden 6, 7 en 8 plaats namen en de andere spelers min of meer opgeofferd werden aan het teambelang.

Clubvoorzitter Henk Breimer had de zware taak om het aan bord 1 op te nemen tegen William Cornelissen. Hij gaf goed partij maar moest toch vrij snel opgeven toen hij de controle in het middenspel verloor. 
Ook aan bord 5 boden de Galliërs uit het kleine dorp Rijs dapper weerstand aan de oppermachtige Romeinen uit Leeuwarden, maar anders dan in Asterix en Obelix hadden ze geen toverdrank. 
Auke Wouda moest het afleggen tegen René Wolfslag: 0-2.

Toen bleek dat Hermans’ idee goed uitpakte. Zelf pakte hij het eerste halve punt aan bord 7 tegen Paul Cladder. 
Direct daarna hield Jelle Jeltema tegenstander Michiel Takkebos eveneens op remise in en ingewikkelde partij vol combinaties. 
Aan bord 8 overspeelde Jan Brinkman, vormcrisis of niet, zijn tegenstander Henk Hartsuiker en pakte zelfs een vol punt.
Nu stond het opeens 2-3, hing de gelijkmaker en daarmee een enorme verrassing in de lucht? Toch niet: want nu kwamen de andere topspelers van SC Leeuwarden aan het woord. Trienke Wijmenga speelde aan bord 2 goed tegen Zahid Dzaferspahic maar de klasse van haar tegenstander was te groot, 2-4. 
Aan bord 4 stelde Wesley Bloemsma de 7e Leeuwardense overwinning veilig tegen Douwe Tjerkstra, 2-5. 

Jappie Breimer had een loper geofferd tegen 2 pionnen in zijn partij tegen Herman de Vries, maar Herman bleek een uitstekende eindspeler en Jappie moest opgeven toen de h-pion van Herman doorgebroken was.
Eindstand 2-6, nu was het afwachten want concurrent Steenwijk 2 speelde één tafel verder op tegen het 2e team van Leeuwarden. Steenwijk 2 stond al met 1,5 -5,5 achter. Echter, met nog 2 partijen te gaan was er nog van alles mogelijk. Steenwijk moest om gelijk te komen met Rijs op 3 punten komen en gelukkig voor de Rijs-ters lukte dit niet. De eindstand werd 2-6, en daarmee bleef Rijs op een knappe 6e plaats.Uitslag 7e ronde FSB competitie gespeeld zaterdag 14 april te Leeuwarden.

s.c. Rijs e.o. s.c. Leeuwarden 1
2,0-6,0
Henk BreimerWilliam Cornelissen 
0-1
Trienke WijmengaZahid Dzaferspahic
0-1
Jappie BreimerHerman de Vries
0-1
Douwe TjerkstraWesley Bloemsma
0-1
Auke WoudaRené Wolfslag
0-1
Jelle JeltemaMichiel Takkebos
½-½
Herman Beks  Paul Cladder
½-½
Jan BrinkmanHenk Hartsuiker
1-0


Intern zijn de bekers ook verdeeld bij SC Rijs:
1. Chris Draijer, 2. Jelle Jeltema, 3. Jan Brinkman.
Volgende week nog het afsluitende Jappie Breimer snelschaaktoernooi
en dan wordt het een tijdje stil rond Schaakclub Rijs.
 verslag jan brinkman

Geen opmerkingen: