zaterdag 13 oktober 2007

Rijs wint van Heerenveen 2
Trienke Wijmenga, de Alves van Schaakclub Rijs.
Het clubteam van Schaakclub Rijs kon vrijdag 12 oktober voor het eerst in seizoen 2007/08 aan de slag in de strijd om het kampioenschap van klasse 2B van de Friese Schaakbond. Een zware groep met ODI (Workum), WES (Wolvega), Lege Geaen (Gauw), Westergoo-2 (Bolsward), Schaakwoude-4 (Damwoude), Emmeloord-2 en de tegenstander van deze avond, Heerenveen-2.

De start was voorzichtig met twee remises van Herman Beks (bord 3) en Hans Kloots (4). Teamcaptain Hans Starreveld gaf aan bord 8 echter het goede voorbeeld en zette SC Rijs met een overtuigende overwinning aan de leiding:
2-1. De eerste winstpartij van het seizoen was binnen. Aan bord 2 ging Jan Brinkman intussen voor de volle winst met een pseudo-stukoffer en de gok pakte goed uit: 3-1! Het eerste deel van de avond was overtuigend voor SC Rijs.

Aan bord 1 had de met een vormcrisis kampende clubkampioen Chris Draijer een heel moeilijke avond. Zijn tegenstander bleek de gespeelde Drakenvariant van de Siciliaanse opening goed te kennen en kon Chris zwaar onder druk zetten. Chris verloor een pion, zijn tegenstander dreigde een tweede pion te winnen. Chris kon dit voorkomen en aan het eind van de avond een opsteker noteren. Zijn tegenstander kwam er niet door en de vrede werd getekend. Bij Henk Breimer (bord 6), die al snel een paard achter was gekomen ging het echter wel verkeerd. Het paard werd een volle toren en Henk moest opgeven: 3,5 – 2,5.

Hiermee was de spannende slotfase van het duel begonnen. Zouden de Heerenveners nog langszij kunnen komen? Alles draaide nu om Jappie Breimer (bord 5) en Trienke Wijmenga (bord 7). Jappie stond niet gemakkelijk, in een toreneindspel had hij 4 pionnen en zijn tegenstander 5. De vijandelijke pionnen in het centrum waren ook nog ver opgerukt. Jappie had als compensatie daarvoor ruimte voor zijn pionnen op de damevleugel. Trienke daarentegen leek te kunnen winnen. Ze had een toren en 2 lopers tegen 2 torens en ook nog een ver opgerukte pion. De torens kwamen dreigend opzetten tegen haar koning en tot groot verdriet van de Rijs-ter omstanders gaf ze haar tegenstander een loper cadeau. Achteraf bleek dat ze het allemaal uitgerekend had, de overblijvende loper was sterker dan de 2 niet meer samenwerkende torens van haar tegenstander. Die konden ook niet meer terug om de doorgebroken pion van Trienke te keren. Deze promoveerde en het was gebeurd. Trienke was de Alves van SC Rijs, 4,5 – 2,5! Jappie hield door een offensieve aanpak in het eindspel zijn partij ook knap remise en bepaalde de eindstand op 5-3.

De spelers konden met een prachtresultaat naar huis, nagenietend van een zinderende schaakavond.
Verslag Jan Brinkman.
bord 1 Chris Draijer ½ Roelof Klinkers ½
bord 2 Jan Brinkman 1 Herman Bos 0
bord 3 Herman Beks ½ Erik Klaasen ½
bord 4 Hans Kloots ½ Richard v Veenendaal ½
bord 5 Jappie Breimer ½ Michiel de Jong ½
bord 6 Henk Breimer 0 Rinze vd Berg 1
bord 7 Trienke Wijmenga1 Wiebe Oppenhuizen 0
bord 8 Hans Starreveld 1 Sjirk Tiemersma 0
Totaal punten 5 - 3
In de ondelinge competitie werden 2 partijen gespeeld;
Louwerens Mulder won van Gerrit Jan Faas
Ayelt van Zuiden en Sietse van der Wal speelden remise.