8.11.08

Rijs - Westergoo 3-5!


Teamcaptain Herman Beks begroet de schakers uit Bolsward.Is er nog hoop voor Schaakclub Rijs?
Collectieve vormcrisis. Kelder van klasse 2b in zicht.
Het team moest in eigen huis aantreden tegen Westergoo 2 uit Bolsward. Twee op papier goed aan elkaar gewaagde ploegen.

De start was niet goed. Hans Starreveld trok direct ten strijde met een uitval over de c-lijn. De intentie was goed, de uitwerking echter niet. Hans verloor een stuk en de partij: 0-1. Aan bord 2 kon Chris Draijer zijn draai niet echt vinden. Zijn partij liep muurvast, en Chris moest voor de 2e keer op rij in de teamwedstrijden in remise berusten.

Wim de Groot, terug op het externe strijdtoneel begon zijn partij wel goed, maar werd met een tactische manouvre in het centrum door zijn tegenstander verrast. Hij moest opgeven. Jappie Breimer speelde degelijk, maar had niet genoeg overwicht voor de winst en besloot met zijn tegenstander tot remise: 1-3 was de stand.

Herman Beks deed gelukkig voor Schaakclub Rijs wat terug. Zijn tegestander moest de dame geven en kon niet voorkomen dat hij nog meer hout verloor: 2-3.
Toen verloor Ayelt van Zuiden van Hessel van der Pal, die zijn teamwedstrijden voor Westergoo speelt en had Westergoo 2 de halve buit al binnen. En eigenlijk ook de hele buit, want Jan Brinkman had het in de opening niet goed gedaan Hij kon zijn tegenstander nog flink laten zweten, maar moest uiteindelijk opgeven: 2-5. Tjeerd de Vries, mt zijn goede vorm het licht in deze donkere tijden gaf de stand een draaglijker aanzien door overtuigend te winnen, maar dat mocht voor het collectief niet meer baten. Met 0 uit 2 deelt schaakclub Rijs nu de rode lantaarn met Heerenveen 2.

gedetailleerde uitslagen:
1. Jan Brinkman – Hidde Simia 0-1
2. Chris Draijer – Jos Driessens ½ - ½
3. Wim de Groot – Harm Jan Dijkstra 0-1
4. Herman Beks – Rintje Altena 1 – 0
5. Hans Starreveld – Johan Leeverink 0 – 1
6. Jappie Breimer – Gerrit Stornebrink ½ - ½
7. Tjeerd de Vries – August Niemarkt 1 – 0
8. Ayelt van Zuiden – Hessel van der Pal 0 – 1
Einduitslag: 3 – 5
Verslag Jan Brinkman.
uitslagen o.c. ronde 7
Frans Stelling - Hans Kloots 0-1
Douwe Tjerkstra - Louwerens Mulder 0-1
Sytse vd Wal - Gerrit Jan Faas ½-½