zaterdag 7 februari 2009

Herman Beks winnaar Rapid Toernooi 2009!


Finale partij Herman Beks (wit) vs Douwe Tjerksta.

De inzet: een bijzondere fles Berenburg.


14 deelnemers melden zich aan op vrijdag 6 februari 2009 voor het rapid toernooi van schaakclub Rijs. Speciale gast David Brinkman, zoon van Jan, die een keertje naar het schaken kwam kijken, mocht de loting voor de voorronde in 4 groepen verrichten.

Groep A bestond uit Hans Starreveld, Douwe Tjerkstra, Sytze van der Wal en Ayelt van Zuiden. Favoriet Hans Starreveld had een moeilijke avond en kwam niet verder dan 2 felbevochten remises. Tegen Douwe Tjerkstra moest hij zelfs een nederlaag incasseren. Douwe was de grote man met 3 uit 3. de verrassing was Sytze van der Wal, die door een overwinning op Ayelt van Zuiden Hans Starreveld passeerde en de 2e kwartfinale plaats opeiste.

Herman Beks in aktie tegen Sytse v.d. Wal.

Groep B bestond uit Louwerens Mulder, Hessel van der Pal, Chris Draijer en Herman Beks. Een ware groep des doods, dus. Favoriet Herman Beks won in de eerste ronde van Louwerens Mulder, terwijl Chris Draijer en Hessel van der Pal geen beslissing konden forceren. De tweede ronde bracht Herman Beks al de kwartfinaleplaats, met een goede overwinning op Hessel van der Pal. Chris Draijer ging verrassend onderuit tegen Louwerens Mulder. De laatste ronde bracht nog een hoop spektakel. Chris Draijer versloeg de al geplaatste Herman Beks, maar dat was niet genoeg, omdat Louwerens Mulder van Hessel van der Pal won en daarmee de 2e plaats opeiste.

De groepen C en D bestonden elk uit 3 personen, waarbij de overblijvenden van beide groepen tegen elkaar speelden. In groep C was Henk Breimer de koploper, alleen een nederlaag tegen Gerrit Jan Faas maakte het nog even spannend. Trienke Wijmenga won van Gerrit Jan Faas en mocht mee. In groep D worstelde Jan Brinkman zich uiteindelijk langs Jappie Breimer en Tjeerd de Vries. Jappie was de 2e man die mee mocht naar de kwartfinales.De kwartfinales brachten overwinningen voor de 4 koplopers van de voorrondegroepen, de nummers 2 kwamen er niet echt meer aan. Douwe Tjerkstra boekte zijn 4e overwinning op rij, tegen Louwerens Mulder deze keer en was als enige nog ongeslagen. Herman Beks versloeg Sytze van der Wal. De Breimers voerden een felle strijd, waarbij Henk kwam bovendrijven. Trienke Wijmenga moest het afleggen tegen Jan Brinkman.


Resteerden voor de halve finale 2 krakers, Herman Beks tegen Jan Brinkman en Douwe Tjerkstra tegen Henk Breimer. Herman had veel ruimte in zijn stelling tegen Jan, maar moest voortdurend op stukverlies bedacht zijn. Uiteindelijk sloeg zijn aanval door en werd Herman de eerste finalist. Douwe en Henk kwamen in hun eerste partij niet tot een beslissing. Henk liet een paar winstkansjes liggen en het eindspel liep vast. De 2e partij bracht Henk opnieuw kansen, maar in de late slotfase trok Douwe aan het langste eind: hij mocht de finale tegen Herman Beks spelen.
De dubbele halve finale bleek Douwe behoorlijk uitgeput te hebben, want hij verloor al vroeg in de opening een stuk. Herman gaf het niet meer weg en mocht de hoofdprijs, een fles Beerenburg, in ontvangst nemen.

Verslag: Jan Brinkman

klik hier voor meer foto's uitslagen ronde 18

  • Frans Stelling - Theo Zwartjes 1-0


  • Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt !


    Na afloop gaf Herman Beks een piano recital in het restaurant van Hotel Jans.