zaterdag 28 februari 2009

Chris Draijer blijft na hectisch duel aan kop bij Schaakclub Rijs !Gerrit Jan Faas bezorgde Chris Draijer benauwde avond.
Koploper Chris Draijer had een moeilijke avond tegen Gerrit Jan Faas. Gerrit Jan offerde een pion, en ging op weer eens ouderwets op damesjacht. Chris Draijers’ dame moest alle kanten op rennen om aan haar hinderlijke stalkers te ontkomen, maar uit eindelijk lukte dat en kon Chris in het eindspel het punt binnenhalen. Concurrent Jan Brinkman offerde een pion tegen Sytze van der Wal, maar kreeg daar een langdurig initiatief voor. Ook hij haalde het volle punt binnen en blijft in de achtervolging, samen met de niet spelende Herman Beks.

Een pittig duel speelde zich af tussen de subtoppers Jappie Breimer en Hans Starreveld. Het spel werd te ingewikkeld en uiteindelijk werd het punt gedeeld. Ook Cornelis Jellesma en Douwe Tjerkstra kwamen niet tot een beslissing. Douwe Tjerkstra was als favoriet aan het spel begonnen, maar kreeg verrassend goed tegenspel van Cornelis. Uiteindelijk mocht hij met een half punt nog tevreden zijn.

Hessel van der Pal wist tegen Trienke Wijmenga een pionnetje te snoepen en Trienkes’ pionnenstructuur aan te tasten. In het toreneindspel dat resteerde bleek dat een groot voordeel. Na de beslissende doorbraak moest Trienke opgeven. Theo Zwartjes bleek een taaie tegenstander voor Louwerens Mulder. Louwerens pakte uiteindelijk 2 pionnen en kon net op tijd een afwikkeling naar eeuwig schaak ontwijken. Dat was voldoende voor de winst.

Het grote spektakel speelde zich af tussen Tjeerd de Vries en Henk Breimer. Na een complexe afruil had Henk een loper, een paard en 4 pionnen en Tjeerd een toren en 4 verbrokkeld staande pionnen. Niemand gaf meer iets voor Tjeerds’ kansen, maar Henk verloor met een verrassend schaakje een paard. In ruil daarvoor kon hij een pion ophalen en gaan doorbreken aan de rand van het bord. Groot was de verrassing toen Tjeerds’ toren de koning opeens op de laatste rij mat zette.

Stand aan kop:
1.Chris Draijer, 2.Jan Brinkman, 3.Hessel van der Pal,4.Herman Beks
Verslag: Jan Brinkman

uitslagen ronde 21 gespeeld vrijdag 27 februari

  • Gerrit Jan Faas - Chris Draijer 0-1

  • Jan Brinkman - Sietse vd Wal 1-0

  • Tjeerd de Vries - Henk Breimer 1-0

  • Douwe Tjerkstra - Cornelus Jellesma ½-½

  • Theo Zwartjes - Louwerens Mulder 0-1

  • Jappie Breimer - Hans Starreveld ½-½

  • Hessel vd Pal - Trienke Wijmenga 1-0  • Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt !