zaterdag 11 april 2009

Chris Draijer kampioen seizoen 2008/2009!Chris Draijer voor 15e maal kampioen!
In de laatste ronde moesten Hessel van der Pal en koploper Chris Draijer nog uitvechten wie er clubkampioen 2008/2009 zou worden. Op plaats 3 had Herman Beks ook nog een theoretisch kansje. Als hij zelf won van Henk Breimer en Hessel en Chris remise speelden zou hij misschien net voorbij de toptwee kunnen komen.

Henk Breimer opende tegen Herman goed, maar verloor in het middenspel grip op Hermans’ aanvalsspel. Herman’s pionnen braken door en hij trok de partij definitief naar zich toe: 0-1. Nu moest ook Chris winnen om zeker te zijn van plaats 1 en dat zette flink meer druk op de partij. Na een gelijkopgaande opening kreeg Chris een klein positioneel voordeeltje, dat langzaamaan steeds meer werd uitgebouwd. Zo resteerde uiteindelijk een eindspel met loper en 5 pionnen voor Chris tegen paard en 4 pionnen voor Hessel. Om de doorbrekende pionnen te keren moest Hessel nog een pion geven en het paard ruilen tegen de loper. Daarna resteerde een gewonnen pionneneindspel voor Chris. Hessel gaf de strijd op en feliciteerde Chris met zijn 15e clubkampioenschap. Herman Beks legde beslag op plaats 2.

De laatste achtervolger, Jan Brinkman, was op 3 april al uitgeschakeld voor de titel en kon vrijuit spelen. Na een woeste partij met wederzijdse stukoffers pakte hij tegen Ayelt van Zuiden het volle punt. Hij oefende daarnaast tegen nieuwkomer Bart Lyklama. Jan legde met zijn overwinning beslag op de 3e plaats en daarmee de laatste beker te pakken. Hessel van der Pal werd de 4e man. Net als vorig jaar, toen Wim de Groot de titel nipt voor de neus van Herman Beks en Jan Brinkman wegkaapte waren de verschillen aan de top heel klein. De revival van Chris Draijer, na een paar matige seizoenen bracht nog meer leven in de brouwerij. Hessel van der Pal had een grote rol als surprise en smaakmaker. Herman Beks en Jan Brinkman zijn er altijd bij, als er om het kampioenschap geknokt moet worden.

Na nummer 4 was het gat wel behoorlijk groot. Clubvoorzitter Hans Starreveld hield in het eindspel tegen Secretaris Gerrit Jan Faas ternauwernood stand, in het eindspel werd het remise. Dat was net genoeg om zich de aanstormende penningmeester Jappie Breimer van het lijf te houden. Jappie kreeg van Louwerens Mulder een dame cadeau en gaf deze voorsprong niet meer weg. Het bleek voldoende voor plaats 6. Hans Kloots werd de 7e man, hij speelde gelijk tegen Trienke Wijmenga.

Eindstand seizoen 2008/2009:
1 Draijer, Chris Kampioen!
2 Beks, Herman
3 Brinkman, Jan
4 Pal, Hessel v.d.
5 Starreveld, Hans
6 Breimer, Jappie
7 Kloots, Hans
8 Mulder, Louwerens
9 Breimer, Henk
10 Wijmenga, Trienke
11 Tjerkstra, Douwe
12 Vries, Tjeerd de
13 Faas, Gerrit Jan
14 Zuiden, Ayelt van
15 Wal, Sytze v.d.
16 Zwartjes, Theo
17 Stelling, Frans
18 Fritz 11
19 Jellesma, Cornelus
20 Groot, Wim de
21 Struiksma, Pieter
22 Wevers, Jan
23 Bart Lyklema
Verslag Jan Brinkman.

uitslagen ronde 27 gespeeld vrijdag 10 april 2009

  • Jan Brinkman - Ayelt van Zuiden 1-0

  • Hans Starreveld - Gerrit Jan Faas ½-½

  • Jappie Breimer Louwerens Mulder 1-0

  • Trienke Wijmenga Hans Kloots ½-½

  • Hessel vd Pal - Chris Draijer 0-1

  • Henk Breimer - Herman Beks 0-0

Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar 
serieus en met plezier wordt geschaakt !