24.4.10

Jan Brinkman wint Jappie Breimer Toernooi 2010!

Het seizoen van Schaakclub Rijs zit er op.

Tijdens de slotavond, vrijdag 23 april, werden eerst de prijzen uitgereikt.

Douwe Tjerkstra


kon de ratingbokaal in ontvangst nemen als snelste stijger op de ranglijst.

Chris Draijer


won het clubkampioenschap 2009-2010, gevolgd door Herman Beks en Jan Brinkman.

De bondsbokaal was ook voor Chris vanwege zijn prachtige prestatie (6 uit 7!) in de teamwedstrijden. Een grote bijdrage aan het succesvolle jaar van het team van Schaakclub Rijs. Het team eindigde in klasse 2B van de Friese Schaakbond op een mooie 2e plaats.

Jan Brinkman ontvangt uit handen van Jappie, de naar Jappie Breimer vernoemde Bokaal.


Na een barrage tegen Herman Beks , schreef Jan Brinkman het toernooi op zijn naam.Er moest nog om één beker worden gestreden, de Jappie Breimerbokaal.

►7 ronden rapidschaak, 2 x 10 minuten. Bij winst 3 punten, bij remise 1 punt, en bij verlies niets.

►De gelouterde clubkampioen en bondsbokaalwinnaar Chris Draijer bleek al snel wat minder hongerig en dat gaf de anderen vleugeltjes. Hij morste 5 punten in de eerste 3 ronden en raakte achter op bij Jan Brinkman en Herman Beks en de verrassend sterke outsiders Hans Kloots

en Hessel van der Pal.
►In de 3e ronde remiseerden Hessel en Jan en won Herman van Hans Kloots. Daarna won Herman ook nog eens van Jan Brinkman. Het toernooi leek beslist.

►Herman ging ongeslagen aan de leiding (4-12), op 3 punten afstand gevolgd door Hans Kloots, daarna Hessel met 8 en Jan Brinkman, Henk Breimer en Chris Draijer met 7.

►Toen verloor Herman in ronde 5 verrassend en schoof het veld aan kop sterk in elkaar. Opeens waren er wel 5 kandidaten voor de bokaal!
Toch wist Herman in ronde 6 het initiatief te houden, door van Douwe Tjerkstra te winnen.

►Hessel van der Pal en Henk Breimer vielen af na nederlagen tegen respectievelijk Hans Kloots en Jan Brinkman.

►Chris Draijer kwam niet verder dan remise en verloor definitief het contact met de kop. Nu was het nog steeds Herman op één met 6-15, echter direct gevolgd door Hans Kloots en Jan Brinkman met 6-13.

►Hans en Jan vochten in de slotronde een kort maar krachtig duel uit, waarin Jan eerst een toren won en daarna met een paar harde meppen de zaak uit maakte.

►Jan op 16 uit 7, Hans op plaats 3 met 13 uit 7.

►Herman Beks speelde tegen Chris Draijer en had het niet gemakkelijk. Chris pakte het initiatief, had minder bedenktijd nodig en leek op een overwinning af te stevenen.

Uiteindelijk kon Herman het nog knap remise houden. Daardoor kwam hij gelijk met Jan Brinkman en moesten deze 2 in een barrage uitvechten wie de bokaal in ontvangst mocht nemen.

►De geschiedenis herhaalde zich, het was precies als in 2004, het eerste jaar van de Jappie Breimerbokaal. Toen won Jan Brinkman pas na 2 extra snelschaakpartijen. Nu had hij er maar één nodig.Herman was vermoeid van de zware partij tegen Chris en gaf in het vroege middenspel een pion weg. De strijd golfde op en neer met telkens licht voordeel voor Jan. Plotsklaps was het over toen Herman zijn dame verloor. Jan won en kon de beker van Jappie in ontvangst nemen.

verslag Jan Brinkman.Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!