19.3.11

Schaakclub Rijs sprokkelt punt in eigen huis, maar blijft onderaan

Lees hier de ingezonden brief van Rob Hoogvliet



SCHAKEN VOOR DE JEUGD

Schaakclub Rijs gaat binnenkort starten met een jeugdafdeling. Tot de zomer kunnen jongeren vanaf 8 jaar kennismaken met het spel. De (gratis) begeleiding is in handen van leden van deze schaakvereniging. Ook jongeren die de basisregels al kennen, zijn welkom.


De lessen beginnen na de zomer, met behulp van de zgn. Stappenmethode. Daarnaast vindt een interne competitie plaats, 'echte potjes' spelen dus.

De coördinatie is in handen van Herman Beks, lid van de schaakclub Rijs. Beks gaf in de afgelopen jaren al vele schaaklessen op basisscholen in de regio.
De bijeenkomsten vinden plaats op vrijdag tussen 18.30 en 19.30 uur in de tuinzaal van hotel Jans in Rijs. Dat is voorafgaand aan de clubavond van de senioren.

Herman Beks



Heeft u belangstelling? Voor informatie en aanmelding kunt u terecht  bij Herman Beks:

mail Herman Beks!

telefoon: 0514 682989.

Jan Brinkman
.


Op vrijdag avond 18 maart was de belangrijke Friese Bonds wedstrijd tegen het 4e team van Schaakclub Sneek. 
Al voor 8 uur zaten alle spelers achter de borden en barstte de strijd los. De start was mooi. 
Henk Breimer won plotsklaps een loper en tegenstander Sybe Smid had ook niet veel tactische kansen meer. Na circa 1,5 uur spelen gaf hij op en was het 1 – 0 voor Schaakclub Rijs. 
Aan bord 4 had Hans Starreveld het echter moeilijk tegen Julius Bosma. Hij werd steeds verder teruggedrongen en al heel snel hingen zo’n beetje al zijn lichte stukken en zijn toren op de koningsvleugel aan een zijden draadje. Hij raakte een stuk achter en de druk op zijn koning werd heel erg zwaar. Zo was het binnen 10 minuten na Henks’ overwinning al weer 1 – 1.

Trienke Wijmenga en haar tegenstander Huib van der Zweep kwamen vervolgens aan bord 8 remise overeen na een partij met wisselende kansen. 
Aan bord 1 drukte Chris Draijer echter heel snel door met een loper en 2 torens, waarvan er één op de 2e rij stond. Het kruisvuur op de koning van tegenstander Dirk Meijer werd te hevig en Chris maakte het beheerst af: 2,5 – 1,5 voor Schaakclub Rijs! Het was echter nog lang niet gedaan, want de resterende stellingen waren onduidelijk en zeker niet allemaal goed. 
Douwe Tjerkstra had het moeilijk tegen Maurits Ypma. Zijn dame had het te druk met het dekken van allerlei hangende lopers en paarden. Een loper rolde van het bord af, de lijnen voor de koning kwamen vrij en het was niet te houden. Sneek was weer op gelijke hoogte.

Jan Brinkman had echter een goede stelling. Hij had een loperpaar met een toren tegen twee toren en een extra pion voor tegenstander Sake Jan Velthuis. Toen hij de pionnenopmars op zijn koningsvleugel gestuit had kon hij zelf naar voren met zijn vrije centrumpion. De kwaliteit werd teruggewonnen en het eindspel was voor Jan: dat gaf weer lucht, 3,5 – 2,5. 
Jappie Breimer stond aan het eind iets beter tegen de teamcaptain van Sneek, Jan-Hans de Jong, maar kon er uiteindelijk niet meer dan remise uithalen.
Teamcaptain Herman Beks had goed geopend tegen Maarten van Steinvoorn, maar al vroeg in het middenspel was de wedstrijd gekanteld en had Maarten het overwicht. Herman verloor een kwaliteit en een pion en de g-pion van Maarten dreigde door te lopen. Laat op de avond pakte Maarten met zijn randpion het punt. Daarmee werden de 2 wedstrijdpunten gelijkelijk verdeeld tussen de beide schaakclubs. Rijs blijft onderaan, maar heeft Sneek 4 en ook F-Pion uit Steenwijk nog in het vizier voor de laatste ronde.



Uitslag  6e ronde FSB-competitie gespeeld dinsdag 18 maart 2011.


Voorzitter Jan Brinkman heeft nu 4 uit 6

 Rijs e.o. Sneek 4
4-4 
Chris DraijerD. Meijer           
1-0
Herman Beks   M. van Steinvoorn  
0-1
Jan BrinkmanS.J. Velthuis           
1-0
Hans StarreveldJ. Bosma              
0-1
Jappie BreimerJ.H. de Jong        
½-½
Henk BreimerM. Ypma             
1-0
Douwe TjerkstraS. Smid                   
0-1
Trienke WijmengaH. v.d. Zweep   
½-½

Stand na ronde 6 
Uitslagen/Wedstrijdschema
De strijd om de Bonds Bokaal 2010-2011.


Uitslagen 23e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 18 maart 2011.






 Wit Zwart
Uitslag 
Hessel v.d. PalCornelis Jellesma
1-0
Hans KlootsRob Hoogvliet
1-0
Jan WeversGerrit Jan Faas
0-1
Sijtze v.d. WalLouwerens Mulder
½-½











Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!