17.3.12

Topper Rijs - den Donger onbeslist!


Op vrijdag 16 maart trad Schaakclub Rijs aan voor het thuisduel met koploper De Donger 2 uit Dokkum. 
Twee sterke spelers, Hans Starreveld en Tjeerd de Vries, konden niet aanwezig zijn door ziekte. Desondanks stond er een voltallig team klaar om de bezoekers op te vangen.

De avond begon echter bepaald niet gelukkig voor Schaakclub Rijs. Trienke Wijmenga kwam steeds gedrongener te staan, tegenstander Douwe Kuijpers pakte de aanval voortvarend aan. Een paard roste door Trienke’s verdediging heen en de opgave was niet meer te vermijden: 0-1. 

Ook de partij tussen onze teamcaptain Herman Beks en Douwe de Groot van De Donger kende een dramatische wending. Toen in het vroege middenspel Douwe’s loper op d4 binnenkwam stonden er een paard en een toren van Herman in, zomaar op eens. Herman verloor een stuk, en de aanvalskansen die hij daarvoor kreeg waren te vaag. Herman kwam niet meer langszij, 0-2. 

En daarna stond Henk Breimer
in een gelijke stelling plotseling mat tegen Gosse Wiersma. De wedstrijd leek gespeeld, er leek voor schaakclub Rijs helemaal niets meer te redden: een hopeloze 0 - 3 tussenstand, na ruim 1,5 uur!! De Donger kon zich gaan opmaken voor een kampioensfeestje.

Maar toen kwam aan bord 4 Jappie Breimer op stoom. Tegen Wim Reijnders was hij met een fraaie aanval op de koning en de c-lijn in de opening in het voordeel gekomen. Net toen zijn aanval leek te verzanden was daar op eens het gaatje in ’s tegenstanders koningsstelling en schoot Jappie de 1-3 binnen.

Nog geen 5 minuten later was het 2-3. Jan Brinkman had in het vroege middenspel een pion gepakt van tegenstander Theo de Jong, hij won er nog één en ruilde de dames af. Jan’s loper raakte echter ingesloten en hij dreigde het voordeel te verliezen. Theo zag echter te laat dat Jan hem mat kon zetten! De kans werd benut en Rijs kreeg weer hoop.

Cornelis Jellesma, vocht aan het laatste bord voor wat hij waard was tegen Marten Koopman. Cornelis deed het goed, hij kwam iets beter te staan. Echter, hij had heel veel bedenktijd nodig en zijn vlag viel net voor de 35e zet. Het was 2-4 en Rijs had alleen nog een vage kans op gelijk spel.

Douwe Tjerkstra en Chris Draijer moesten nu allebei winnen. Douwe mepte alle stukken van zijn tegenstander Bernard Keizer gedecideerd van het bord. Hij hield een paard en twee pionnen over, de pion werd een schitterende dame en Douwe maakte 3-4!

Bord 1 speler Chris Draijer had een moeilijk eindspel met een toren + 4 pionnen tegen een loper + 5 pionnen voor tegenstander Ido Elzinga. Het leek remise te worden. Toen het bericht van Douwe’s overwinning binnenkwam veerde Chris op en met geconcentreerd spel maakte hij eerst de gevaarlijke h-pion buit. Met nog een paar minuten op de klok wist hij ook de loper in te sluiten en buit te maken en zo was het tenslotte 4 – 4.

Rijs heeft de tweede plaats veilig gesteld, maar De Donger 2 blijft op kop.
In de slotronde treedt Rijs nog aan in Leeuwarden tegen hekkesluiter SV Knudde 2 en De Donger 2 speelt nog tegen DSC 2 uit Drachten. De Donger heeft nu aan een gelijkspel genoeg om zich kampioen te mogen noemen.
Desondanks een heel mooie schaakavond zonder compromissen, geen enkele remise. 
Rijs toonde  na de mokerslagen van de start een grote veerkracht en team spirit.

 Rijsden Donger 2
4 - 4
Chris Draijer 
Ido Elzinga 
1-0
Herman Beks    
Douwe de Groot     
0-1
Jan Brinkman    
Theo de Jong   
1-0
Jappie Breimer     Wim Reijnders
1-0
Henk BreimerGosse Wiersma
0-1 
Douwe Tjerkstra 
Bernard Keizer
1-0
Trienke Wijmenga   
Douwe Kuipers  
0-1 
Cornelis JellesmaMarten Koopmans
0-1 




klik hier voor meer foto's 

Klik hier voor stand Bondsbokaal
Klik hier voor overige uitslagen en stand

Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!