zaterdag 22 november 2014

Door het oog van de naald!l!


En weer speelt Jan Wevers ijzersterk!

Jan Wevers achter de zwarte stukken, hield Jappie Breimer in toom.
Een merkwaardige schaakavond was het vrijdag 22 november. Zeker drie partijen kregen deze titel: " Door het oog van de naald." 

Chris Draijer
begon voortvarend tegen Douwe Tjerkstra. Met loper , paard en dame drong hij in de stelling. Douwe had hier genoeg van en offerde een paard voor twee pionnen. Er volgde een eeuwig schaak. Remise.

 Jappie Breimer, waarschijnlijk nog onder de indruk van vorige week, begon voorzichtig tegen Jan Wevers. Dat had hij beter niet kunnen doen. De verdediging van Jan bleek solide genoeg om de plannen van Jappie te dwarsbomen. Remise.

Auke Wouda en Sijtze van der Wal kwamen ook niet verder dan remise, ondanks een pion meer voor Sijtze. Tot zover de puntendelingen.

Het spektakel kwam pas later op de avond.
Allereerst die partij van Trienke Wijmenga en Hans Kloots.
Hans kreeg een geweldige aanval op de koningsvleugel en leek de partij naar zich toe te trekken. Trienke verdedigde goed en forceerde dameruil.
Wat restte was een toreneindspel, waarin Hans een pion meer had. Hans zette echter zijn koning op het verkeerde veld en met een simpel vorkje won Trienke de toren en meteen gaf Hans op.

Tjeerd de Vries won al vrij snel een stuk in de opening van Cornelis Jellesma. In het middenspel was Cornelis de baas.
Met een loperzet had hij Tjeerd een niet te pareren mat kunnen bezorgen. Deze zet werd niet gevonden en na ruilen kwam Tjeerd er goed van af en won alsnog.

Theo Zwartjes en Hans Starreveld maakten er een slagveld van. Stukken telden niet en Theo kon met een paardzetje een dame winnen. Het was zo ingewikkeld, dat ook Hans niet meer wist waar hij zijn koning veilig kon neerzetten.
Theo bleef schaak geven, maar gaf Hans wel de gelegenheid met de koning weg te lopen naar veiliger oorden. Nadat Hans een paard mee kon nemen was de partij voorbij en het zweet kon van de voorhoofden worden afgeveegd.

 De partij tussen Jan Brinkman en Frans Lagerwaard was een ware thriller. Frans won weliswaar twee pionnen, maar Jan had de gevaarlijkste vrijpion. Jan dreigde een dame te halen, maar met een subtiel torenzetje liet Frans dit maar gebeuren.
Met zelf een sterke pion op de zesde rij kon hij genoeg tegengas geven. Jan besloot het anders te doen, maar dit hielp niet. Frans speelde het eindspel nauwkeurig uit en won. Hij steeg met stip van de zesde naar de tweede plaats achter Herman!

 Over Herman Beks gesproken, hij moest tegen angstgegner Henk Breimer spelen. Natuurlijk was het weer een spektakelstuk.
De toren van Henk werd veroverd, maar hij pakte een paard terug en met twee sterke lopers maakte hij het Herman bijzonder lastig. De juiste voortzetting werd net niet gevonden en Herman kon afruilen en het gevaar bedwingen. Hij blijft stevig op de eerste plaats staan.Uitslagen 9e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 21 nov 2014.


 Wit                                    Zwart                                   
Uitslag 
Hans KlootsTrienke Wijmenga
0-1
Frans LagerwaardJan Brinkman
1-0
Cornelis JellesmaTjeerd de Vries
0-1
Theo ZwartjesHans Starreveld
0-1
Auke Wouda Sytze v d Wal
½-½
Jappie BreimerJan Wevers
½-½
Henk BreimerHerman Beks
0-1
Douwe TjerkstraChris Draijer
½-½

Sijze vd Wal (midden) kijkt hoe Frans (rechts) wint van Jan.