12.1.08

Gerrit Jan Faas aan bord 3 speelde een knappe remise!


Schaakclub Rijs worstelt en komt niet boven
Schaakclub Rijs maakt een moeizaam seizoen door in klasse 2B van de Friese Schaakbond. Zou men in de ZuidWestHoek-derby tegen ODI uit Workum het tij kunnen keren? Vooraf leek het een moeilijke opgave. ODI was op papier aanzienlijk sterker en er ontbraken bij Rijs belangrijke basisspelers door ziekte of vakantie. Desondanks vol goede moed aan het bord.

Het ging echter al vrij snel mis bij de beide Hans-en. Hans Kloots verspeelde een stuk en zijn stelling leek al snel op een desolaat maanlandschap: Tegenstander Jan Nota liet hem in de verdediging kansloos: 0-1. Hans Starreveld, in de interne competitie dit jaar zelfs voor de clubtop onverslaanbaar, lijkt in zijn externe wedstrijden betoverd, het loopt het hele seizoen al van geen kant. Hij verspeelde een toren en had daarvoor maar een kleine aanval. Toen die was afgeslagen stond Hans opeens zelf mat. 0-2 al na ruim een uur.

Ayelt van Zuiden deed het aan bord 7 wel goed, hij sloeg de aanval van tegenstander Boersma af en kon vervolgens door goed af te wikkelen zijn eerste halve punt voor de club binnenhalen.

Henk Breimer kwam tegen Janine de Boer echter steeds benauwder te staan en moest het met alleen een dame opnemen tegen 2 torens en een loper. De dame verdween op onnavolgbare wijze van het bord en Henks’ nederlaag was daarmee een feit. Invaller Gerrit Jan Faas liet zich aan bord 3 niet imponeren door de reputatie van de veelvoudige Workumse kampioen Siebolt Haytema. Siebolt kon er niet doorheen komen en moest genoegen nemen met remise, een knappe prestatie van Gerrit Jan. Maar intussen was het wel 1-4 en was er nog geen overwinning binnen.

Zeno Folkertsma lukte het tegen oude rot Sjouke Haytema niet om zijn stelling te houde. Sjoukes damevleugelpionnen kwamen erg ver naar voren en konden niet goed meer afgestopt worden. De wedstrijd was daarmee beslist: 1-5. Aan bord 1 slaagde Jan Brinkman er in om de club-eer te redden, met een goede overwinning op André Buter. Hij won de slag in het centrum en hield daarna op de damevleugel een paar ver opgerukte pionnen over.

Direkt na de beslissende opgave van Zeno hield André het voor gezien: 2-5. Aan bord 2 was toe nog een fraai gevecht aan de gang tussen Herman Beks en Piter de Boer. De laatste had in een partij met de Franse verdediging een licht overwicht gekregen, Herman kwam uiteindelijk ook een pion achter en zijn stelling leek te barsten. In het eindspel van toren + 3 pionnen tegen toren + 2 pionnen wist Herman echter goed stand te houden en de vrede werd getekend. Daarmee werd de schade nog beperkt tot 2,5 – 5,5. Schaakclub Rijs blijft één na laatste en moet hopen op betere tijden.

uitslagen:
Jan Brinkman - A Buter 1-0
Herman Beks - P. de Boer ½-½
Gerrit Jan Faas - S. Haytema ½-½
Hans Kloots - J. Nota 0-1
Henk Breimer - J.A. de Boer 0-1
Hans Starreveld - M. de Haas 0-1
Ayelt van Zuiden - S. Boersma ½-½
Zeno Folkertsma - Sj. Haytema 0-1
In de onderlinge competitie speelden Sietse vd Wal en Cornelus Jellesma remise.
Verslag Jan Brinkman.