5.1.08

Oliebollenschaak op Schaakclub Rijs




Ayelt van Zuiden


Na een feestelijke opening met oliebollen gingen de spelers op de eerste interne wedstrijdavond in 2008 direct met elkaar in de slag.

Jappie Breimer kwam de eer toe het eerste punt van 2008 te scoren, hij won in het middenspel van Cornelis Jellesma na een fraaie combinatie.

Daarna was het raak voor de simultaan spelende Jan Brinkman, hij won een stuk tegen Jan Wevers en daarmee de partij. In zijn tweede partij, tegen Trienke Wijmenga, ging het door goed tegenspel van Trienke moeilijker en werd na een fel gevecht het punt gedeeld. Hans Starreveld verslikte zich intussen in een combinatie van Ayelt van Zuiden, maar wist de schade tot remise beperkt te houden. Hans blijft daarmee met 4 overwinningen en 5 remises dit seizoen de enige schaker zonder interne nederlaag. Chris Draijer had een lastige avond tegen Theo Zwartjes, hij won weliswaar eerst een stuk, maar gaf dit weer terug. Uiteindelijk had Chris toch een winnende combinatie, en daarmee lijkt hij de weg omhoog weer gevonden te hebben, want hij nadert de derde plaats van Wim de Groot. Deze liet een kostbaar half punt liggen tegen Henk Breimer. Hun partij was een waar spektakelstuk, waarbij Wim met een dame tegen 3 stukken speelde. Uiteindelijk bleef er voor Wim een toren en voor Henk een paard met beiden 4 pionnen over. Normaal gesproken gewonnen voor Wim, maar hij verspeelde op onnavolgbare wijze zijn toren tegen 2 pionnen en Henk kon het eindspel van eenzaam paard tegen 2 verspreide pionnen fraai remise houden.

Ook Herman Beks en Louwerens Mulder maakten er een mooi spektakel van. Herman bleef Louwerens echter telkens net een slag voor en hield 2 pionnen over, die alleen ten koste van een stuk gestopt konden worden. Op de late avond bleek dit doorslaggevend. Herman haalde het punt binnen en de spanning in de strijd om de titel blijft.