20.2.08

Schaakclub Rijs weer op het rechte pad.

Schaakclub Rijs reisde dinsdag 19 februari af naar Bolsward voor de externe wedstrijd tegen Westergoo 2. Zou er na drie nullen eindelijk weer eens gewonnen kunnen worden?

Het bleef een flinke tijd stil na de start op kwart voor acht, maar Jappie Breimer sloeg rond de klok van half 10 met een fraaie combinatie toe: 1-0. Henk Breimer was in zijn partij naarstig op zoek naar het goede zicht, maar toen hij de leesbril van teamgenoot Chris Draijer kon lenen was zijn zaak gered. Hij kwam een toren voor en gaf niets meer weg: 2-0. Vervolgens sloeg plotseling ook teamchef Hans Starreveld razendsnel toe, 3-0. Toen kon het eigenlijk niet meer verkeerd gaan, omdat Jan Brinkman ook al een flinke tijd gewonnen stond. Trienke Wijmenga moest een bittere pil slikken tegen de ons wel bekende Hessel van der Pal, die namens Westergoo 3-1 maakte. Vlak daarna haalde Jan zoals verwacht met 2 pionnen meer het eerste wedstrijdpunt binnen: 4-1. Chris Draijer had aan bord 1 een moeilijke avond, hij kwam een pion achter en het was maar goed dat Henk Breimer net op tijd terugkwam met Chris’ leesbril. Vanaf dat moment ging Chris furieus in de tegenaanval en dat was voldoende om een remise af te dwingen: 4,5 – 1,5, de teamwinst was daar. Chris’ bril had met 1,5 punt een plek in de rijke historie van Schaakclub Rijs verdiend.

Het halve punt van Chris bleek beslissend, want daarna was de pijp leeg bij de resterende spelers. Hans Kloots kon een doorbrekende vijandelijke pion niet meer tegenhouden met zijn loper en verloor. Bij Herman Beks duurde de strijd lang, Herman won in een complexe en fraaie laveerpartij een paard, maar vergat een doorbrekende pion en de tijd. Zo viel zijn vlag in een onduidelijke stelling en was de overwinning uiteindelijk nipt, 4,5 – 3,5. Rijs stijgt naar plaats 5, in de middenmoot van klasse 2B.

uitslagen:
Hidde Sinia - Chris Drayer rem
Johan Leeverink - Jan Brinkman 0-1
Henk van Dijk - Herman Beks 1-0
Rintje Altena - Henk Breimer 0-1
Frans Smit - Jappie Breimer 0-1
Lucas Foekema - Hans Starreveld 0-1
Hessel van der Pal - Trienke Wijmenga 1-0
August Niemarkt - Hans Kloots 1-0
verslag Jan Brinkman.

Geen opmerkingen: