15.3.08

Jan Brinkman nadert koploper!




Kraker tussen Hans Starreveld en Wim de Groot onbeslist.

Veel aandacht ging uit naar de kraker tussen de nummers 4 en 1 van de ranglijst, Hans Starreveld en Wim de Groot. De koploper had een moeilijke avond. Hans wist in het late middenspel een randpion te winnen en er dreigde een stormloop op de damevleugel. Wim wist echter Hans dame in te sluiten, en die kon met een paar kunstgrepen ontsnappen, waarna de vrede werd getekend. Nummer 2, Jan Brinkman, profiteerde optimaal door in een aanvalspartij Louwerens Mulder te verslaan, maar Wim blijft de nummer 1. De 3e titelkandidaat is de vrijdagavond niet spelende Herman Beks, en voor de anderen wordt het nu wel erg moeilijk om nog kampioen te worden.

Boeiend was ook de confrontatie tussen de twee jongste spelers, Ayelt van Zuiden en Zeno Folkertsma. Ayelt trok in de opening het spel naar zich toe en leek af te kunnen wikkelen naar een eindspel met een paar vrije pionnen op de damevleugel, maar Zeno had nog een tegenaanval op Ayelts’ koning en won een verloren pion terug. De vrede werd getekend. Jappie Breimer en Sytze van der Wal deden dat al veel sneller, na wat schermutselingen was het vlot remise.
Hessel van der Pal deed het goed tegen Cornelis Jellesma. Hij had meer ruimte in zijn stelling, stond de hele tijd wat comfortabeler en kon in het eindspel de partij definitief naar zich toe trekken. Veel drama kende de partij tussen Henk Breimer en Jan Wevers. Jan stond lang een stuk voor, maar Henk had uiteindelijk meer uithoudingsvermogen en kon zijn schaakavond winnend afsluiten.

uitslagen onderlinge competitie gespeeld vrijdag 14 maart:
Henk Breimer - Jan Wevers 1-0
Wim de Groot - Hans Starreveld ½-½
Jappie Breimer - Sietse vd Wal ½-½
Jan Brinkman - Louwerens Mulder 1-0
Hessel vd Pal - Cornelus Jellesma 1-0
Ayelt van Zuiden - Zeno Folkertsma ½-½
Verslag Jan Brinkman.