29.3.08

Siebolt Haytema wint het Snelschaakkampioenschap van Gaasterlân-Sleat!
Siebolt Haytema ontvangt de wisselbeker!


Workumse Familie Haytema slaat toe met 2 titels!
Op vrijdag 28 maart 2008 traden in totaal 22 schakers aan in Hotel Jans voor het open snelschaakkampioenschap van Gaasterlan-Sleat. Naast de deelnemers van de Gaasterlandse clubs Rijs en Oan Set (Wijckel) was er een 4 man sterke delegatie van het eerste team van Emmeloord (Henk Valkema, Nico Lemson, Rob Kamminga en Frank Frankema), een sterke speler uit Sneek, Anne Kloosterman en 4 man uit Workum, Siebolt en Sjouke Haytema, Pieter de Boer en Douwe Tjerkstra. Al met al het sterkst bezette veld ooit op dit toernooi, dat vroeger altijd een Gaasterlands onderonsje was tussen de clubs Wijckel en Rijs, maar sinds 2006 open is voor andere schakers.

Er werd in 3 groepen gespeeld van afnemende sterkte met respectievelijk 8, 8 en 6 deelnemers. De partijduur was 2 x 7 minuten per partij.

In de A-groep de 4 kanonnen van Emmeloord, Anne Kloosterman en de Workummers Pieter de Boer en Siebolt Haytema. Jan Brinkman completeerde als enige Gaasterlander dit illustere gezelschap, met de allerlaagste rating in een underdogpositie. Anne Kloosterman en Siebolt Haytema waren met 3 overwinningen in de eerste ronden wat je in het schaatsen noemt goed weg. Vervolgens trok Anne Kloosterman aan het langste eind in hun onderlinge partij en leek hij op een toernooi-overwinning af te stevenen. In de slotronden staken de Emmeloorders Henk Valkema en Nico Lemson een stok tussen Anne’s spaken met klinkende overwinningen. Het uithoudingsvermogen van Siebolt gaf de doorslag, hij rondde wel goed af en werd met de uitstekende score van 6 uit 7 snelschaakkampioen. De Emmeloorders Rob Kamminga en Nico Lemson pakten de plaatsen 3 en 4 met respectievelijk 5 en 4 punten uit 7. Voor de overige deelnemers was het een avond puntjes sprokkelen. Pieter de Boer lukte dit het best. Hij boekte overwinningen op Jan Brinkman en Henk Valkema en kon in een moeilijk eindspel remise houden tegen Nico Lemson. Jan Brinkman begon met 5 nullen draconisch slecht aan het toernooi maar gaf er in de 2 slotronden met overwinningen op Frank Frankema en Henk Valkema nog een verrassend positieve draai aan. Genoeg voor plaats 6, boven verwachting. Frank Frankema werd met eveneens 2 uit 7 7e . Henk Valkema sloot met 1,5 uit 7 de rij, maar had door zijn enige overwinning (op Anne Kloosterman) wel een beslissende rol gehad in de titelstrijd.

Eindstand Groep A :
1 Siebolt Haytema 6 uit 7
2 Anne Kloosterman 5 uit 7
3 Rob Kamminga 5 uit 7
4 Nico Lemson 4 uit 7
5 Pieter de Boer 2½ uit 7
6 Jan Brinkman 2 uit 7
7 Frank Frankema 2 uit 7
8 Henk Valkema 1½ uit 7Sjouke Haytema wint groep B


En dan de B groep. De grote favoriet was hier Chris Draijer, maar die liet al in de eerste paar ronden volle punten liggen tegen Sjouke Haytema en Hans Kloots. Dat maakte de strijd heel erg spannend, want ook Jappie Breimer en Hans Starreveld konden zich hierdoor met de slag om de titel bemoeien. Uiteindelijk eindigden Jappie en Sjouke gelijk op plaats 1 met elk 5 punten en moest een barrage uitkomst brengen. Jappie schaakte beter, maar verbruikte teveel tijd, waardoor na zoon Siebolt ook vader Sjouke met een beker naar huis kon. Na Jappie pakte Chris Draijer de 3e plaats en werd Hans Starreveld 4e. Hans Kloots en Hessel van der Pal deelden plaats 5, de Wijckeler Durk Venema had met 2 punten plaats 7 en voor de 4e man uit Workum, Douwe Tjerkstra, was het een zware avond, als enige deelnemer met 7 nederlagen en zelfs geen enkel half punt.

Eindstand Groep B
1 Sjouke Haytema 5 uit 7
2 Jappie Breimer 5 uit 7
3 Chris Draijer 4½ uit 7
4 Hans Starreveld 4½ uit 7
5 Hessel vd Pal 3½ uit 7
6 Hans Kloots 3½ uit 7
7 Durk Venema 2 uit 7
8 Douwe Tjerkstra 0 uit 7
Douwe de Vries wint groep C


Groep C leverde veel strijd op, want de Wijckeler favoriet good old Douwe de Vries verloor van Trienke Wijmenga en moest vervolgens hard voor de punten knokken. Hij bleef desondanks Henk Breimer nipt voor met 3,5 uit 5. Sytze van der Wal en Trienke Wijmenga pakten met 50 %-scores de plaatsen 3 en 4. Hendrik Stoffelsma besliste de strijd om de laatste 2 plekken tegen Wybren de Boer in zijn voordeel. In groep C ging, net als in groep A niemand zonder overwinning naar huis, want Wybren won op zijn beurt weer van Henk Breimer.

Eindstand Groep C
1 Douwe de Vries 3½ uit 5
2 Henk Breimer 3 uit 5
3 Sietse vd Wal 2½ uit 5
4 Trienke Wijmenga 2½ uit 5
5 Hendrik Stoffelsma 2 uit 5
6 Wybren de Boer 1½ uit 5


Na afloop werd nog gezellig nagepraat aan de bar van Hotel Jans.verslag Jan Brinkman.