vrijdag 21 maart 2008

Sensationele overwinningen Ayelt van Zuiden!

Een oneven aantal schakers betekent bij Schaakclub Rijs dat er een speler is die 2 partijen mag spelen. Dat werd deze keer de jongste, Ayelt van Zuiden, die het opnam tegen koploper Wim de Groot en Gerrit Jan Faas. Wim leek grandioos te gaan winnen, Ayelt verloor al in de vroege opening een toren en het tochtte ernstig in het paleis van zijn koning. Totdat Wim even niet oplette en zo maar werd matgezet! Een dure misser, want concurrent Jan Brinkman kwam met een vlotte overwinning op Theo Zwartjes op gelijke hoogte. Ayelt had door deze onverwachte overwinning vleugels gekregen en zette in een wervelende koningsaanval good old Gerrit Jan Faas van het bord. Hans Starreveld deed het uitstekend tegen de andere Hans. Deze verloor een toren, kreeg daardoor geen kans meer tot zijn vertrouwde oplijntactiek. Tenslotte gaf de ijzersterke pionstructuur van Hans Starreveld de doorslag.

Het meest diepzinnige spektakel zat in de partij tussen Jappie Breimer en Hessel van der Pal. Hessel stond steeds iets beter en won een pion. Er resteerde een ingewikkeld eindspel met witte loper + 4, respectievelijk 5 pionnen. Jappie zette zijn loper ongelukkig neer, deze raakte ingesloten en kon door Hessel ten koste van 1 pion buitgemaakt worden. Jappie’s koning kon toen echter Hessels’ stelling binnen en bij de afwikkeling ging Hessels’ loper er weer af. Tenslotte resteerde een gelijke stand.

De komende weken zal er intern niet veel worden geschaakt vanwege het snelschaakkampioenschap van Gaasterlan-Sleat en een externe competitiewedstrijd op 4 april. De beslissing voor het clubkampioenschap valt dus pas in de 2e helft van april.

uitslagen onderlinge competitie gespeeld vrijdag 21 maart:
Jan Brinkman Theo Zwartjes 1-0
Hans Kloots Hans Starreveld 0-1
Jappie Breimer Hessel vd Pal ½-½
Ayelt van Zuiden Wim de Groot 1-0
Gerrit Jan Faas Ayelt van Zuiden 0-1
verslag Jan Brinkman.