zaterdag 7 maart 2009

Theo Zwartjes verslaat Tjeerd de Vries!


Jappie Breimer speelde remise tegen Cornelus Jellesma.

Schaak-hooligans roeren zich na salonremise.
De Hans-en Kloots en Starreveld
speelden een schaakpartij, die nog het meeste leek op een Champions League finale, waarbij de spelers na 5 minuten bij stand 0-0 de kleedkamer weer opzoeken. Het niveau was hoog, maar nadat beide heren na 10 zetten de vrede hadden getekend begon het gemopper op de tribune. De schaakhooligans zien nu eenmaal liever een partijtje matten. Men roerde zich met hatelijke spreekkoren en het duurde enige tijd voordat de rust weergekeerd was op Schaakclub Rijs.
Er was genoeg te zien op de andere borden.
Cornelis Jellesma verloor in de opening een pion tegen Jappie Breimer, maar kreeg er een langdurig initiatief voor terug. Hij vond de goede voortzetting en zette druk in het centrum. Uiteindelijk mocht Jappie blij zijn met een half punt.
Voor een verrassing zorgde Theo Zwartjes. Tjeerd de Vries liet in de opening een paard net te lang in de wei staan. Theo haalde het binnen, gaf deze voorsprong niet meer uit handen en wikkelde af naar een gewonnen eindspel.
Hessel van der Pal deed het zelfde als Theo. Hij zette Ayelt van Zuidens’ paard op stal, ontweek de koningsaanval en won. Daarmee mengde hij zich uitdrukkelijk in de titelstrijd, want hij staat plots 2e.
Concurrent Herman Beks had namelijk een lastige avond. Louwerens Mulder verdedigde zich bekwaam. In het eindspel met elk 2 torens en 5 pionnen leek Herman alsnog aan het langste eind te trekken, zijn torens stonden beter. Louwerens kon met goed tegenspel echter het halve punt binnenhalen.
Chris Draijer speelde niet en dat kostte hem (tijdelijk?) de koppositie.
Jan Brinkman nam over door nipt van Gerrit Jan Faas te winnen.
Douwe Tjerkstra deed vlak achter de top-4 goede zaken door Sytze van der Wal met een regelrechte aanval vanuit de opening te verslaan.
Verslag Jan Brinkman


uitslagen o.c. ronde 22 gespeeld vrijdag 6 maart.

  • Gerrit Jan Faas - Jan Brinkman 0-1

  • Hans Starreveld - Hans kloots ½-½

  • Sytse vd Wal - Douwe Tjerkstra 0-1

  • Hessel v.d. Pal - Ayelt van Zuiden 1-0

  • Cornelus Jellesma - Jappie Breimer ½-½

  • Theo Zwartjes - Tjeerd de Vries 1-0

  • Louwerens Mulder - Herman Beks ½-½  • Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt !