8.11.09

Compromisloos vechtschaak bij Schaakclub Rijs!



Gerrit Jan Faas haalde eindelijk zijn eerste overwinning




Geen enkele remise!!

Op vrijdag 7 november ronde 8 van de interne competitie van Schaakclub Rijs. Iedereen wilde winnen want op alle borden kwam al in de opening het mes op tafel.

Douwe Tjerkstra had een uitermate moeilijke avond tegen Cornelis Jellesma. Hij kwam zelfs een vol stuk achter. Net toen Cornelis op de koningsvleugel door probeerde te drukken kon Douwe het stuk terugwinnen. Nu had Douwe het betere eindspel met een pion meer. Dat gaf hij niet meer uit handen. Douwe heroverde hiermee plaats 5 op de lijst omdat zijn concurrenten Jappie Breimer en Tjeerd de Vries verloren van respectievelijk Chris Draijer en Jan Brinkman. Jappie leek goed uit de opening te komen, Chris had een lastige dubbelpion op de damevleugel. Jappie’s stukken op de koningsvleugel bleven te lang opgesloten staan.
In het late middenspel kon Chris een stukkenruil afdwingen, die het dubbelpion-probleem oploste. In het eindspel sloeg Chris met een paar verfijnde pionzetten toe.
Zijn concurrent Jan Brinkman trok in de opening het initiatief naar zich toe, omzeilde een paar lastige tegenzetten van Tjeerd en won bij de afwikkeling naar het eindspel 2 pionnen. Daarmee was de partij in Jans’ voordeel beslist. Chris, Jan en de niet spelende Herman Beks staan heel dicht bij elkaar op kop. De rest van de deelnemers staat nu toch op enige afstand achter deze top-3.

Gerrit Jan Faas kon zijn eerste competitie-overwinning dit seizoen opschrijven. Jan Wevers was na lange strijd het slachtoffer. Gerrit Jan staat met 1 overwinning, 4 remises en 1 nederlaag nu precies in het midden van de ranglijst.

Hij wordt vergezeld door Theo Zwartjes, die goed op dreef is dit seizoen. Tegenstander Henk Breimer leek een sterke aanval te hebben, maar Theo kon deze met een paar nauwkeurige zetten pareren en daarbij een stuk winnen. Nu lag het initiatief helemaal bij Theo met 2 ijzersterke pionnen op de koningsvleugel, die hij vrijgespeeld had. Theo speelde precies de goede zetten en voor Henk was er geen houden meer aan en hij gaf op.

Hessel van der Pal werkte aan vormherstel na een moeilijke periode op de club. Tegen Trienke Wijmenga wist hij een aanval op de koning op te zetten, waarop deze geen passen antwoord had. Een toren viel, nog een pion, er was geen houden meer aan, Trienkes koningstelling was geslecht en Hessel ging een punt rijker naar huis.
Verslag Jan Brinkman.


uitslagen 8e ronde gespeeld vrijdag 6 november 2009




 Wit Zwart
Uitslag 
 Tjeerd de Vries  Jan Brinkman
0-1
 Jappie Breimer  Chris Draijer
0-1
 Douwe Tjerkstra  Cornelis Jellesma
1-0
 Gerrit Jan Faas  Jan Wevers
1-0
 Theo Zwartjes  Henk Breimer
1-0
 Trienke Wijmenga  Hessel v.d. Pal
0-1




Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!




zaterdag 2 januari 5e Kliffentoernooi, lokatie Hotel Jans! aanvang 9.30 uur