zaterdag 14 november 2009

Rijs -ODI 6-2!!!!!Cornelus Jellesma speelde remise in de onderlinge competitie.
Schaakclub Rijs boekt monsterzege in derby tegen Workum!!!uitslagen 2e ronde FSB competitie gespeeld vrijdag 13 november 2009 RIJS ODI
6-2 
 Chris Draijer  S.Haijtema
½-½
 Herman Beks  P. de Boer
½-½
 Jan Brinkman  J. de Boer
1-0
 Hans Starreveld  Sj. Haijtema
1-0
 Jappie Breimer  A. v.d. Kloet
1-0
 Henk Breimer  M. Zijlstra
1-0
 Douwe Tjerkstra  K. Hoekstra
½-½
 Trienke Wijmenga  G. de Vries
½-½
Op vrijdag de 13e november trad het team van Rijs aan voor de derby tegen ODI uit Workum. Beide ploegen stonden op kop met 2 punten op zak uit de 1e ronde. De afgelopen 15 jaar had ODI meestal gewonnen en had Rijs slechts een paar gelijke spelen in de wacht kunnen slepen.


Voorzitter Hans Starreveld 
zette tegen Sjouke Haijtema de trend met aanvallend spel. Haijtema kreeg niet de kans om te rocheren, zijn koning kwam onder zwaar vuur te liggen, daar ging een stuk en nog één. Hans werkte het uitstekend af en om 22.00 uur was het 1-0 voor Schaakclub Rijs. Een droomstart!

Intussen had Henk Breimer aan bord 6 een pion gesnoept en verloor zijn tegenstander steeds meer de greep op de stelling. Na een paar fraaie zetten was het plotseling afgelopen: een mooie overwinning voor Henk: 2-0! De Breimers waren sowieso op dreef want Jappie liet zijn tegenstander niet in zijn spel komen en had al na de opening een kwaliteit meer en een ver doorgebroken pion op d3. Die doorgebroken pion ging er helaas weer af, maar dat kostte Jappie’s tegenstander zoveel tijd dat de pionnen op de damevleugel opgeruimd konden worden. Wat nog mooier voor Jappie was, was dat ’s tegenstanders koning op de tocht kwam te staan. Er was geen houden meer aan: 3-0!Aan bord 3 was Jan Brinkman met zwart wat benauwd uit de opening gekomen, maar toen hij uit zijn stelling kwam, kreeg zijn tegenstandster Janine de Boer moeite met Jan’s ADHD-gedrag vertonende paarden. Toen de torens ook nog mee gingen doen viel de dame en won Jan de partij. De duizelingwekkende stand van 4-0 stond op het scorebord. Nu kwam het er op aan om te consolideren.


Chris Draijer deed dat aan bord één uitstekend tegen de Workummer topper Siebolt Haijtema. Siebolt kreeg geen tactische kansen en moest in remise berusten. 4,5 tegen 0,5, de 2 punten waren veilig gesteld.

Niemand verloor deze avond, want Trienke Wijmenga

en Douwe Tjerkstra wisten aan de borden 8 en 7 moeilijke stellingen toch nog remise te houden. Herman Beks sloot als teamcaptain de deur. Hij stond net ietsje beter tegen Pieter de Boer. Die verdedigde zich in het eindspel goed, waarna de vrede werd getekend.

Over de 6-2 overwinning werd aan de toog van Hotel Jans nog lang nagepraat. Rijs staat na 2 ronden fier op kop, samen met het roemruchte S.V. Knudde uit Leeuwarden, dat vorig jaar nog 1e klas speelde.
Verslag Jan Brinkman.

uitslagen Onderlinge competitie gespeeld vrijdag 13 november 2009


 Wit. Zwart
Uitslag 
 Hans Kloots  Gerrit Jan Faas
½-½
 Jan Wevers  Tjeerd de Vries
1-0
 Cornelus Jellesma  Sietse v.d. Wal
½-½
 Hessel v.d. Pal  Frans Stelling
1-0 b.m.


Er werd ook nog intern gespeeld. Belangrijk wapenfeit was de eerste overwinning van Jan Wevers deze competitie. Met een fraaie mataanval op Tjeerd de Vries, niet de eerste de beste
Cornelis Jellesma en Sytze van der Wal tekenden de vrede. Hans Kloots zette Gerrit Jan Faas weliswaar zwaar onder druk, maar moest uiteindelijk toch in remise berusten. Hessel van der Pal oefende tegen nestor Frans Stelling, die zich kranig weerde, maar uiteindelijk moest opgeven.Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!

zaterdag 2 januari 5e Kliffentoernooi, lokatie Hotel Jans! aanvang 9.30 uur