12.12.09

Hans Kloots held van schaakavond!




Jan Wevers (foto)speelde remise tegen Jappie Breimer .



Gerrit Jan Faas won weer!

Nadat de schakers zich de door Herman Beks aangevoerde kerstkoeken van de Molkwarder schooljeugd goed hadden laten smaken ging de strijd in volle hevigheid los.
Het aantal deelnemers was weer eens oneven.

Hans Kloots durfde het aan om 2 tegenstanders tegelijk voor zijn rekening te nemen, en bepaald niet de minsten: Chris Draijer en Douwe Tjerkstra. Het leek verkeerd af te lopen voor Hans want tegen Douwe Tjerkstra kwam hij slecht uit de opening en moest hij al snel opgeven.

Ook zijn partij tegen Chris Draijer zag er slecht uit. Hans kwam een stuk achter voor één pion en Chris wist verschillende matvarianten in de stelling te vlechten.
Na afruil van de avond maakte Chris een foutje, wat tot gevolg had dat hij 2 extra pionnen verloor.
Het overgebleven paard van Chris kon niet tegen de 3 snel oprukkende pionnen op en slechts op het nippertje wist Chris nog het halve punt te redden en werd de vrede getekend.

Chris’ concurrenten profiteerden volop. Jan Brinkman hoefde niet opnieuw een sigaar te roken, hij won in een vlotte aanvalspartij van Theo Zwartjes. Herman Beks bouwde verder aan zijn voorsprong door Hessel van der Pal van het begin af aan onder druk te zetten. Een koningsaanval met stukwinst bracht Herman het volle punt.

De andere stuntman was Jan Wevers. Jappie Breimer kreeg niet de kans om een grote aanval op te bouwen. Jan zat weliswaar met een geïsoleerde pion in het midden, maar daar stond een actievere opstelling van de stuken tegenover. Men besloot het punt te delen, waardoor Jan zijn goede reeks van de laatste weken nog meer glans gaf.

Hans Starreveld won wel, tegen Cornelis Jellesma. Al snel ging het bord in brand met wederzijdse dubbele aanvallen. Hans was Cornelis uiteindelijk net een stap voor en won.

Gerrit Jan Faas zette zijn zegetocht over de Gaasterlandse schaakborden voort met een overtuigende zege op Trienke Wijmenga. De beslissing viel laat op de avond op de damevleugel, waar Gerrit Jan een vrije pion had in een verder gesloten stelling.
De toren kwam over de a-lijn en kreeg hulp van een loper. De pion kon naar Trienke’s achterlijn rennen. Gerrit Jan pakte daarmee de 6e plaats.

Herman Beks gaat 2010 in als koploper.

Jan Brinkman en Chris Draijer volgen op enige afstand, daarna Douwe Tjerkstra, Hans Starreveld, Gerrit Jan Faas en Jappie Breimer. In 2010 zal de strijd nog ongemeen spannend gaan worden
Verslag Jan Brinkman.


uitslagen 13e ronde gespeeld vrijdag 11 december 2009




 Wit Zwart
Uitslag 
 Trienke Wijmenga  Gerrit Jan Faas
0-1
 Hans Starreveld  Cornelus Jellesma
1-0
 Douwe Tjerkstra  Hans Kloots
1-0
 Jappie Breimer  Jan Wevers
½-½
 Hans Kloots  Chris Draijer
½-½
 Jan Brinkman  Theo Zwartjes
1-0
 Herman Beks  Hessel v.d. Pal
1-0






Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt !


zaterdag 2 januari 5e Kliffentoernooi, lokatie Hotel Jans! aanvang 9.30 uur