12.2.11

Jan Wevers geeft Herman Beks fraai partij!

Schaakclub Rijs kon een nieuweling verwelkomen,
Rob Hoogvliet uit Oudemirdum. 


Hij had het spel jong geleerd, maar lang niet gedaan. Via Internet had hij de laatste maanden flink geoefend.
Op Schaakclub Rijs trof hij direct een zware tegenstander: nummer 3 Jan Brinkman. Lang hield Robs’ verdediging stand, en met een paar goede zetten wist hij actief zijn kwetsbare f-lijn te verdedigen en tegenkansen te creëren met zijn paard. Na 25 zetten werd Jans’ oplijn actie met 2 torens Rob te veel. Hij verloor het paard en Jan kon op zet 34 met zijn 2 torens en de dame matzetten. Toch een fraai debuut voor Rob waar aan de toog bij Hotel Jans nog lang over nagepraat werd.

Koploper Herman Beks had een moeilijke avond tegen Jan Wevers. Herman leek met wat meer ruimte uit de opening te zijn gekomen en een beslissende aanval te hebben, maar Jan vond een paar goede zetten en bezorgde Herman een lastige fase in de partij. Uiteindelijk vond Herman de juiste weg en kon hij toch nog winnend afsluiten. Ook Chris Draijer won. Hij pakte in de opening een pion tegen Henk Breimer en kon direct afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Toen Henk ook nog een loper moest geven om een doorgebroken pion tegen te houden was de winst definitief.

Jappie Breimer en Hans Kloots maakten er een mooi spektakel van met al binnen 10 zetten wederzijdse aanvallen op de koning. Hans pakte 3 pionnen voor een stuk en leek goed spel te hebben. Jappie wankelde in het eindspel maar wist de pionnen in te rekenen. Hij hield namelijk een loper over in het eindspel, die geofferd kon worden voor de pionnen van Hans. Jappies pion aan de andere kant van het bord was vervolgens niet meer tegen te houden en Hans moest opgeven.

Dan waren er nog de borden waar de vrede getekend werd. Trienke Wijmenga had een licht overwicht en won een pion van Louwerens Mulder, maar ze wist geen doorbraak te bereiken. In de slotstelling was het gelijk en werd tot remise besloten.

Sytze van der Wal was goed op dreef tegen Douwe Tjerkstra, hij won plotseling een toren. Douwe ging hard aan het werk om zijn benauwde stelling te verdedigen en dat lukte wonderwel. Laat op de avond werd alsnog een half punt binnengesleept.
verslag Jan Brinkman.

Uitslagen 18e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 11 februari 2011.
 Wit Zwart
Uitslag 
 Herman Beks  Jan Wevers
1-0
 Jappie Breimer Hans Kloots
1-0
 Henk BreimerChris Draijer
0-1
 Trienke Wijmenga Louwerens Mulder
½-½
 Sijtze vd Wal Douwe Tjerkstra
½-½
 Rob Hoogvliet Jan Brinkman
0-1
Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!