vrijdag 18 februari 2011

Een schakersdrama voor SC Rijs!
Jan Brinkman

De avond begon zo mooi in Franeker…..


Op donderdag 17 februari moest Schaakclub Rijs de uitwedstrijd spelen tegen F-pion 2 uit Franeker. De mede hekkesluiter in klasse 2B, beide ploegen stonden met 2 punten uit 4 wedstrijden stijf onderaan.

In de bruine kroeg waar gespeeld werd stond een groot scherm. Ajax speelde tegen Anderlecht en scoorde al snel de 0-1 met een snoeiharde kopbal uit een corner. Zoiets deed Jan Brinkman ook tegen Eppie Bergsma. Hij won een pion en daarna een kwaliteit en zette de 0-1 voor Rijs al snel op het scorebord. Een droomstart voor Schaakclub Rijs. Theo Zwartjes redde het echter niet aan bord 8 en moest de eer aan zijn tegenstander Rob den Tazelaar laten: 1-1. 


Chris Draijer vocht een boeiend duel uit met Evert Woudstra. Torens en dames doken aan alle kanten op en hadden hun aanvalskansen op de vijandelijke koning. Chris besloot onder dreiging van een lastig te pareren mat aanval eeuwig schaak te geven en de vrede werd getekend.

De stand was na 3 partijen dus gelijk, maar toen begon voor Schaakclub Rijs de rampenfase voor deze avond. Zoiets als de eerste helft Lille – PSV, maar met het verschil dat het niet meer goed kwam.

Trienke Wijmenga verloor een toren tegen Roeland van der Pol. Er was geen houden meer aan en Trienke moest opgeven. Douwe Tjerkstra had het benauwd tegen Brant Sybesma. Brant’s pion brak door, een stuk vloog er af en helaas, daar was weer een nederlaag. 

Herman Beks speelde een fraaie partij tegen Theo Tops. Hermans’ opzet was origineel, hij had 2 torens voor de dame. Dat gaf een mooi spektakel, maar Theo’s afwerking was top(s) en Herman had even een minder moment. 1,5 – 4,5 de strijd was ineens heel snel gestreden. 


Jappie Breimer deed nog wat terug voor Schaakclub Rijs door overtuigend de tweede overwinning van de avond binnen te halen tegen Jochem de Boer, maar Henk Breimer verloor plotsklaps een stuk Wim Niessen. Henk verdedigde zijn pionnen nog taai tegen ’s tegenstanders toren, maar het was laat op de avond niet genoeg.

2,5 – 5,5, een pijnlijke nederlaag, eenzaam onderaan en nog 2 harde knokpartijen voor de boeg, waarin het moet gebeuren voor Schaakclub Rijs.
verslag Jan Brinkman.
Uitslag  5e ronde FSB-competitie gespeeld donderdag 17 februari 2011.
 F-Pion 2 Rijs e.o.
5½-2½ 
Evert Woudstra Chris Draijer
½-½
Theo Tops Herman Beks
1-0
Eppie Bergsma Jan Brinkman
0-1
Jochem de Boer Jappie Breimer
0-1
Brant Sybesma Douwe Tjerkstra
1-0
Wim Niessen    Henk Breimer
1-0
Roeland van der Pol Trienke Wijmenga
1-0
 Rob den Tonkelaar Theo Zwartjes
1-0

Stand na ronde 5 
Uitslagen/Wedstrijdschema
De strijd om de Bonds Bokaal 2010-2011.
Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!