zaterdag 29 september 2012

Clubkampioen in 1e ronde onderuit!


Na het snelschaaktoernooitje van de eerste clubavond was het op 28 september tijd voor het grote werk: ronde 1 van de interne competitie.

Het lot bepaalde dat deze ronde direct met een kraker van start ging: de wedstrijd tussen regerend clubkampioen Wim de Groot en nummer 4 van vorig jaar Jan Brinkman. Jan zorgde voor een sensatie met een overrompelende aanval in de openingsfase. Jan won met zijn offensieve spel een paard en al snel de partij. Wims’ eerste competitienederlaag in ruim een jaar was een feit en hij moet nu in de achtervolging op zijn concurrenten om zijn titel te houden.

De andere titelkandidaten maakten namelijk geen fout. Chris Draijer won snel van Theo Zwartjes, die Chris’ stukoffer op f7 te voorzichtig aanpakte en daarna het deksel op zijn neus kreeg.

Herman Beks had een zware tegenstander aan Jappie Breimer, die gaf in de opening niets toe. Uiteindelijk vond Herman mooie combinatie tegen het centraal gelegen veld e3. Zijn aanval sloeg door en Jappie moest opgeven.

Henk Breimer drukte Jan Wevers langzaam naar de achterlijn en wist diens taaie verdediging met een fraaie combinatie met dame, toren en loper te breken.

Trienke Wijmenga begon het seizoen goed met een snelle overwinning op Cornelis Jellesma.

Het langst zaten Sytze van der Wal en Tjeerd de Vries achter het bord. Tjeerd had een kwaliteit, hij wist de dames af te ruilen en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Sytze moest opgeven.

Er was zoals elk jaar weer veel spektakel bij het duel der Hans-en, Kloots en Starreveld. Geen rochade om de koning weg te zetten en open pionstellingen. Hans Starreveld trok aan het langste eind en eiste het punt op.
Uitslagen 1e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 28 september 2012.

 Wit Zwart
Uitslag 
Sijtze v.d. WalTjeerd de Vries
0-1
Jan BrinkmanWim de Groot
1-0
Trienke WijmengaCornelis Jellesma
1-0
Hans StarreveldHans Kloots
1-0
Jappie BreimerHerman Beks
0-1
Chris DraijerTheo Zwartjes
1-0
Henk BreimerJan Wevers
1-0


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!