15.12.12

Wim de Groot verovert de eerste plaats bij Schaakclub Rijs!

Vrijdag 14 december: Hans Starreveld begon met zijn favoriete opening, 4 pionnen op een rij. Trienke Wijmenga probeerde de stelling dicht te schuiven. In eerste instantie lukte het aardig, maar Hans vond in het verloop van de partij een beslissende doorbraak. Vooral toen Trienke haar dame op een verkeerd veld zette was het snel gedaan.
 Chris Draijer wilde ook eens die 4 pionnen op rij proberen, maar hij is geen Hans Starreveld! Sijtze van der Wal wist daar wel raad mee. Hij schoof behoedzaam naar een gesloten stelling. Chris kon proberen wat ie wilde, maar vond niet de beslissende wending. Nee het was Sijtze die met een mooi torenoffer 2 pionnen won en het initiatief pakte. Chris had het geluk dat Sijtze weinig tijd over hield en remise aanbood. Chris mocht achteraf nog in zijn handen knijpen, dat de schade slechts een half puntje werd!
Jappie en Henk Breimer meden elkaar niet. Er werd doorgevochten tot het allerlaatste pionnetje. Henk had nog een hele leuke (maar onreglementaire) tegenzet, hij pakte een loper van Jappie met de koning. Jappie pakte de koning terug met zijn pion. Henk:" Dat mag niet je koning staat gepend, als je slaat pak ik je koning"! Jappie was even de weg kwijt en kwam tot de volgende conclusie: "Wie eerst de koning van het bord heeft geslagen, wint, wat er daarna geslagen wordt doet niet ter zake".
Douwe Tjerkstra had een kwaliteit geofferd, de bedoeling was duidelijk, na enkele schaakjes zat er een matnetje in. Tjeerd de Vries zag de donderbui al hangen en had een hele belangrijke pion op f4 staan. Het curieuze van de stelling was, dat deze pion ook meteen de redding was. Douwe kwam niet verder dan eeuwig schaak. Tijd om de pion uit te schakelen was er niet, want dan had Tjeerd een dodelijke aanval!
 Theo Zwartjes en Hans Kloots stonden tot in het middenspel precies gelijk. Hans heeft daarna het initiatief genomen en won.
 Wim de Groot kwam erg slecht te staan en het leek een kwestie van tijd dat Herman Beks hem mat zou zetten op het gevaarlijke veld g2. Wim moest zelfs zijn loper in de hoek zetten om zijn vege lijf te redden. Herman kon de weg naar winst niet vinden en Wim kwam beter en beter te staan en won een kwaliteit en daarna was het verzet gebroken. Met deze overwinning en het puntverlies van Chris kwam Wim als regerend clubkampioen bovenaan te staan! 



 Spek de Clubkas alle leden worden
 verzocht komende weken bij
 C 1000 Piet Siemonsma 
hun boodschappen te doen!


Uitslagen 12e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag14 december 2012.


Wit Zwart
uitslag
Wim de GrootHerman Beks
1-0
Jappie BreimerHenk Breimer
1-0
Tjeerd de VriesDouwe Tjerkstra
½-½
Theo ZwartjesHans Kloots
0-1
Hans StarreveldTrienke Wijmenga
1-0
Chris DraijerSijtze v.d. Wal½-½


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!