zaterdag 1 december 2012

Eerste overwinning Theo Zwartjes !Schaakclub Rijs onderuit tegen sterk Westergoo 2!

Westergoo 2 is voor schaakclub Rijs op papier veruit de sterkste tegenstander. In de eerste ronde had dit team met maar liefst 7,5 -0,5 gewonnen tegen Steenwijk 2.

Ook schaakclub Rijs had het al snel moeilijk. Hans Kloots verslikte zich in een combinatie van Gerrit Stornebrink en was kansloos. 

Tjeerd de Vries had een moeilijke avond tegen Piet Sikma, maar sleepte een remise uit het vuur. 

Jan Brinkman begon goed tegen Taeke Bergsma, maar verloor later grip op de partij en verloor. 

Chris Draijer en Jos Dölle vochten een fel duel uit, waarin Chris in het eindspel met een pion minder knap remise wist te houden. Rijs stond nu met 1-3 achter, er moest dus iets gebeuren. 


Hans Starreveld
had hiervoor tegen Rintje Altena een uitgelezen kans. Hij won 2 pionnen, maar kon de goede voortzetting niet vinden. De vrede werd getekend.

Toen deed Jappie Breimer aan bord 4 verrassend iets terug tegen Hidde Sinia. Jappie stond aanvankelijk een pion achter en moest voor het volle punt vrezen, maar de agressieve aanpak wierp zijn vruchten af. Jappie won een kwaliteit en de partij en Rijs mocht weer hopen. 

Douwe Tjerkstra kreeg het echter steeds moeilijker tegen Johan Leeverink, een lastig gesloten eindspel met 2 paarden en een loper en veel pionnen. Johan brak door en scoorde beheerst het beslissende punt voor Westergoo 2.

Nu zaten alleen teamcaptain Herman Beks en Fokke de Boer nog te spelen. Herman kwam op de damevleugel door met een pion, Fokke had echter de mogelijkheid om met eeuwig schaak remise te houden. In Herman’s tijdnood liep het helaas anders. Herman zag niet dat Fokke na een schaak de dame kon pakken. Toen was de partij direct uit en ging Rijs met een 2,5 – 5,5 nederlaag naar huis.Schaakclub Rijs Westergoo  2
2,5-5,5
Chris DraijerJos Dölle
½-½
Herman BeksFokke de Boer 
0-1
Jan BrinkmanTaeke Bergsma 
0-1
Jappie BreimerHidde Sinea 
1-0
Douwe TjerkstraJohan Leeverink 
0-1
Hans KlootsGerrit Stornebrink 0-1
Hans StarreveldRintje Altena 
½-½
Tjeerd de VriesPiet Sikma 
½-½


Speelschema, uitslagen en stand seizoen 2012-2013.

De Strijd om de Bondsbokaal seizoen 2012-2013.


Ondanks alle hektiek van de externe wedstrijd tegen Westergoo 2 uit Bolsward was er ook in de interne competitie een belangrijk moment.

Theo Zwartjes boekte namelijk zijn eerste overwinning dit seizoen. Na 6 nederlagen was Cornelis Jellesma de ongelukkige.

Wim de Groot knokte zich terug in de top-3 met een felbevochten zege op Trienke Wijmenga.

Jan Wevers en Sytze van der Wal tekenden de vrede.


Uitslagen 10e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 30 november 2012.


 Wit Zwart
Uitslag 
Trienke WijmengaWim de Groot
0-1
Sijtze v.d. WalJan Wevers
½-½
Theo ZwartjesCornelis Jellesma
½-½

Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!