zaterdag 9 februari 2013

Rapidtitel Schaakclub Rijs in slotronde naar Jan Brinkman!Eindstand


1
Jan Brinkman
  
16
2
Herman Beks
  
14
3
Wim de Groot
  
14
4
Chris Draijer
  
12

Douwe Tjerkstra
  
12
6
Hans Kloots
  
10

Jappie Breimer
  
10
8
Henk Breimer
  
9

Tjeerd de Vries
  
9
10
Hans Starreveld
  
8

Trienke Wijmenga
  
8
12
Sijtze vd Wal
  
7
13
Cornelis Jellesma
  
5
14
Theo Zwartjes
  
1

Op vrijdag 8 februari werd in Hotel Jans het jaarlijkse interne rapidtoernooi van Schaakclub Rijs gehouden.


14 schakers gingen achter de borden zitten voor 7 ronden met 2 x 10 minuten.

In ronde 1 al direct twee grote krakers: Douwe Tjerkstra verloor van Chris Draijer en de partij tussen Herman Beks en Jan Brinkman eindigde onbeslist. Verder overwinningen van Wim de Groot, Trienke Wijmenga, Hans Starreveld en Jappie Breimer tegen respectievelijk Cornelis Jellesma, Hans Kloots, Theo Zwartjes en Henk Breimer en tenslotte deelden Sijtze van der Wal en Tjeerd de Vries het punt.

In de tweede ronde werd één van de favorieten, Wim de Groot, op achterstand gezet, hij werd door Jan Brinkman matgezet met een stukoffer. Chris Draijer en Trienke Wijmenga pakten de kop met overwinningen op respectievelijk Jappie Breimer en Hans Starreveld. Herman Beks won van Sijtze van der Wal en bezette met Jan Brinkman plaats 3.

In ronde 3 speelden Theo Zwartjes en Cornelis Jellesma, beiden nog zonder punten, tegen elkaar. Cornelis won, omdat Theo in een complex eindspel teveel bedenktijd nodig had. De beide koplopers Chris Draijer en Trienke Wijmenga remiseerden en dat gaf Herman Beks en Jan Brinkman de kans om langszij te komen. Nu waren er 4 koplopers met 7 uit 3, en daar vlak achter nog Wim de Groot en Hans Starreveld met 6 punten.

De laatste ronde voor de pauze bracht verrassend Jan Brinkman alleen op kop. Hij won van medekoploper Trienke Wijmenga, terwijl Herman Beks tegen Chris Draijer en Wim de Groot tegen Hans Starreveld allen remise speelden. 

Er werd gepauzeerd en in ronde 5 was het tijd voor 2 grote krakers. Jan Brinkman raakte zijn koppositie weer kwijt, hij had te veel tijd nodig om zich tegen het aanvallende paard van Chris Drajjer te verdedigen. Herman Beks ging met Chris mee voor de kop, hij zette Hans Starreveld resoluut van het bord. Trienke Wijmenga viel weg door een nederlaag tegen de steeds beter op dreef komende Wim de Groot. Hans Kloots deed goede zaken, door een fraaie winst op Henk Breimer stond hij op eens op 9 punten, maar twee achter de koplopers. Zou hij nog voor een stunt gaan zorgen?

Ook Douwe Tjerkstra begon na zijn slechte start aan een opmars, met een overwinning op Theo Zwartjes. Sijtze van der Wal had nog geen overwinning, maar wel 3 remises, tegen Tjeerd de Vries, Theo Zwartjes en Cornelis Jellesma. Tjeerd de Vries won van Jappie Breimer en kwam op 7 punten.

Het verschil tussen de koplopers en de nummers 6/7 was maar 4 punten, zij konden allen in principe nog voor de hoofdprijs gaan. De laatste 2 ronden moesten uitkomst brengen.

Chris Draijer ging in ronde 6 in de slotfase van zijn partij onderuit tegen Wim de Groot, maar Herman Beks won van Trienke Wijmenga en ging met 14 punten alleen aan de leiding, direct gevolgd door Wim de Groot en de van Hans Kloots winnende Jan Brinkman met allebei 13 punten.

Herman speelde in de slotronde tegen Douwe Tjerkstra, Wim de Groot tegen Hans Kloots en Jan Brinkman tegen Hans Starreveld. Jan was het eerst klaar, hij zette met een overwinning zijn eindtotaal op 16. Hij was echter afhankelijk van de 2 andere partijen en moest afwachten. Wim de Groot wist geen doorbraak te forceren tegen Hans Kloots, en moest in remise berusten.

 Herman Beks had een loper tegen 2 sterke pionnen van de steeds sterker spelende Douwe Tjerkstra, de winst voor Herman leek een kwestie van tijd. Herman had veel bedenktijd nodig en de pionnen van Douwe kwamen gevaarlijk opzetten. Uiteindelijk ging Herman door zijn vlag, en daarmee was Jan de enigszins verrassende winnaar van het toernooi.


klik hier voor foto's