2.2.13

Schaakclub Rijs blijft op de 2e plaats in de Friese Competitie!


Op vrijdag 1 februari werd in Hotel Jans het inhaalduel tegen Steenwijk 2 gespeeld. 

Beide teams waren compleet en op hun sterkst, dus dat beloofde een mooie wedstrijd te worden.
Aan bord 1 was de man van Schaakclub Rijs Chris Draijer. Hij wist heel snel af te wikkelen naar een eind spel met een ijzersterk paard tegen een niet zo krachtige loper. Op zijn eigen onnavolgbare wijze pakte Chris een dubbelpion van zijn tegenstander en brak door. 

Het was 1-0 voor Schaakclub Rijs, maar de vreugde was van korte duur. Jappie Breimers tegenstander had ijzersterk geopend en Jappie moest zich secuur verdedigen. Dat lukte een flinke tijd maar toen was het toch gedaan en stonden beide partijen weer gelijk, 1-1.

Jan Brinkman’s tegenstandster had echter nogal wat bedenktijd verbruikt en dat brak haar in de tijdnoodfase sterk op. Jan hield het hoofd koel en tikte het tweede punt binnen, 2-1. 

Met de overtuigende overwinning van de ijzersterk spelende Wim de Groot aan bord 4 greep Schaakclub Rijs definitief het initiatief, het was 3-1 en de Steenwijkers moesten aan het werk om deze achterstand weer in te lopen.

Nu had aan bord 6 Douwe Tjerkstra het erg moeilijk met de offensieve bedoelingen van zijn tegenstander. Douwe had al vroeg een pion verloren en had achteraf het gevoel dat dat de reden was dat hij achter de feiten in de partij aan bleef rennen. Er ging in de slotfase ook nog een loper af, en toen was het uit, 3-2, spanning weer terug in de wedstrijd!

Aan bord 7 maakte Henk Breimer er een groot spektakel van. Hij leek eerst torenhoog gewonnen te staan, want de koning van zijn tegenstander stond direct bloot aan een aanval met paard, toren en dame. Toen stond Henk op eens achter, maar de lessen van de Russische grootmeester Moskalenko brachten Henk wederom uitkomst. Met een fraaie slotcombinatie werd de tegenstander op de knieen gedwongen, 4-2, één wedstrijdpunt binnen. 

Omdat Tjeerd de Vries gewonnen stond leek de wedstrijd beslist, maar niets was minder waar. Zijn tegenstander kwam terug uit geslagen positie en won. 

Nu moest de partij tussen Herman Beks en tegenstander Frans van Emst aan bord 2 uitkomst brengen. Herman toonde zich een ware teamcaptain, in het teambelang wikkelde hij af naar remise en zijn tegenstander berustte daarin. 4,5 – 3,5 voor Schaakclub Rijs, en dat betekent voorlopig een tweede plaats en in elk geval niet degraderen naar de 3e klasse.
Uitslag 4e ronde FSB competitie gespeeld vrijdag 1 februari 2013 te Rijs.Schaakclub RijsSteenwijk 2 
4,5-3,5
Chris Draijer
Roel Kreulen
1-0
Herman Beks
Frans van Emst
½-½
Jan Brinkman
Ingrid Jansen
1-0
Wim de Groot
Martinus Scheringa
1-0
Jappie Breimer
Yun Che Hu
0-1
Douwe Tjerkstra
Jaap van der Hulst
0-1
Henk Breimer
Gerrit Schoenmaker
1-0
Tjeerd de Vries
Dimitri Delsman
0-1

Rijs blijft op de 2e plaats, klik op speelschema


Speelschema, uitslagen en stand seizoen 2012-2013.

Klik hier voor het verslag van schaakclub Steenwijk.

Chris Draijer heeft hoogste score in externe competitie


De Strijd om de Bondsbokaal seizoen 2012-2013.Ook in de interne competitie was er een wapenfeit te noteren, want Theo Zwartjes verraste Hans Kloots met een combinatie met stukwinst en boekte zijn 2e overwinning dit seizoen. 

Trienke Wijmenga liet zich daarentegen niet verrassen door Jan Wevers en rukte weer op naar de top-10 in het klassement van dit seizoen.
Uitslagen 18e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 1 februari  2013.

Wit
Zwart
Uitslag
Theo ZwartjesHans Kloots
1-0
Trienke WijmengaJan Wevers
1-0


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

OOK SCHAKEN?? Kom eens kennismaken!!!!