14.12.13

Jan Brinkman doet aanval op toppositie Herman Beks!Cornelis Jellesma verrast met knappe remise tegen Chris Draijer!
Op vrijdag de 13e december werd er gewoon geschaakt in Hotel Jans, ongeluksdag of niet.
De meeste indruk maakte Cornelis Jellesma. Hij nam het met wit op tegen veelvuldig clubkampioen Chris Draijer. De strijd ging gelijk op, met aan Chris zijn kant een dame, 2 torens en een paard en 5 pionnen en aan Cornelis zijn kant hetzelfde, maar dan geen paard maar een loper. Het leek er voor de buitenstaander op dat Chris net ietsje beter stond, maar Cornelis verdedigde zich secuur met een paar goed doordachte zetten. Uiteindelijk kwam het tot een spectaculaire dameruil en resteerde een gelijk eindspel. Chris en Cornelis kwamen een geheel terechte remise overeen, een mooie opsteker voor Cornelis.

Chris raakte in de titelstrijd toch wel wat achterop, want zijn concurrenten Wim de Groot en Herman Beks wonnen allebei van Jan.

Wim wikkelde af naar een eindspel met 2 oppermachtige pionnen tegen Jan Wevers, waarna de laatste moest opgeven.

Koploper Herman Beks had een zware avond tegen de clubkampioen Jan Brinkman, die dit jaar weinig kan spelen en geen wedstrijdritme heeft kunnen ontwikkelen. Desondanks kwam hij een pion voor, maar Herman kreeg daar wel een aanval voor terug. Na een spectaculaire afruil resteerden aan Hermans kant 2 lopers, een paard en 2 pionnen, en die stonden tegenover een toren en 4 pionnen. Laat op de avond, of eigenlijk meer vroeg in de ochtend, want iedereen was al naar huis, bleek deze overmacht te groot en moest Jan opgeven.


Tjeerd de Vries verspeelde al snel een stuk tegen Hans Starreveld, echter hij vocht fel terug en wist de stand zo goed als gelijk te trekken, paard tegen toren, en in het eindspel was dat voor Hans niet voldoende om te winnen, het werd remise.

Andere Hans, Kloots, won wel, al heel snel tegen de met haar vorm worstelende Trienke Wijmenga. Jappie Breimer overtuigde tegen Theo Zwartjes, de laatste maakte geen duidelijke fouten maar had steeds minder ruimte op het bord. Jappie won.
Sijtze van der Wal en Douwe Tjerkstra tekenden de vrede. Volgende week de laatste schaakavond dit jaar met een externe wedstrijd tegen Steenwijk 2, en dan wordt het 60 jarig jubileumjaar 2014 geopend met de clubavond van vrijdag 3 januari en het Kliffenschaaktoernooi op zaterdag 4 januari.

  Meer foto's? klik hier.Uitslagen 12e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  13 december 2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Herman BeksJan Brinkman
1-0
Sietse v.d. WalDouwe Tjerkstra
½-½
Hans StarreveldTjeerd de Vries
½-½
Wim de GrootJan Wevers
1-0
Jappie BreimerTheo Zwartjes
1-0
Trienke WijmengaHans Kloots
0-1
Cornelis JellesmaChris Draijer
½-½
Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!


En