zaterdag 7 december 2013

Jan Wevers verslaat Trienke Wijmenga!


Zware "Hansenslag".

Trienke moest opgeven tegen Jan Wevers


Vrijdag 6 december 2013, de dag na sinterklaas konden we maar met een select groepje de interne competitie spelen.

De partij tussen Wim de Groot en Cornelis Jellesma zag er goed uit voor Cornelis. Met een combinatie won hij een stuk tegen een pion.
Wim moest nu uitkijken dat hij niet tegen een nederlaag zou oplopen. Op zijn beurt kwam Wim nu met een combinatie, waarmee hij zijn stuk terug kon winnen. Wat overbleef was een pion meer  en daarmee besliste hij de partij.  Je kan met recht  zeggen: " Daar kwam hij goed weg!". 

Een ware clash was de partij tussen de beide Hansen. Hans Starreveld, zoals gewoonlijk, viel aan en Hans Kloots niet bevreesd ging onmiddellijk in de tegen aanval.
Het zag er naar uit dat Hans Kloots opnieuw om 21.00 uur klaar zou zijn, maar deze keer ging het anders. Hij verweerde zich dapper en hield lang staande totdat de omsingeling hem opbrak en moest opgeven.

Chris Draijer aapte de zetten van Jappie Breimer na. Na afruilen van een loper en wat pionnen kreeg Chris 2 vrije torenlijnen. Met zorgvuldig manoeuvreren wist hij zijn paard zo te plaatsen, dat Jappie een pion moest geven.
Jappie probeerde met een stukoffer de stelling te ontregelen, maar het eindspel was onhoudbaar. Hij gaf op. 


LET OP a.s. vrijdag geen EINDSPELSTUDIE ivm vergadering jubileumcommissie!


Trienke Wijmenga had te maken met een lastige penning. Ze kon kiezen, de kwaliteit opgeven of een vol stuk. Ze koos voor het paard in te leveren. Jan Wevers liet zich niet meer verrassen. Voorzichtig ruilde hij nog wat stukken af en met 2 torens tegen 1 toren van Trienke pakte hij de volle buit.

De langste partij van de avond was die tussen Henk Breimer en Herman Beks. Na enkele zetten ging Henk van tafel, hij moest eerst wat telefoontjes beantwoorden. Daarna barstte de strijd los. Herman offerde een stuk, maar dat sloeg niet echt door. Henk op zijn beurt offerde een stuk terug. Had achteraf misschien niet gehoeven. Daarna kwam er een zinderend eindspel. Herman had 2 ver opgerukte pionnen, maar Henk had als eerste een tot dame gepromoveerde pion! De klok werd nu de vijand en de winst werd niet gevonden. Remise door eeuwig schaak. Gezien het  verloop van de partij een terechte uitslag.

Uitslagen 11e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  6 december 2013.

 Wit                                             Zwart                                   
Uitslag 
Wim de GrootCornelis Jellesma
1-0
Hans StarreveldHans Kloots
1-0
Jappie BreimerChris Draijer
0-1
Trienke WijmengaJan Wevers
0-1
Henk BreimerHerman Beks
½-½


Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!
Het toernooi begin om  10.00 uur
vanaf 9.30 uur is de zaal geopend