29.12.07

Avondje schaken met het Friese Volkslied!



Henk Breimer lette meer op het Friese Volkslied

De kerstgedachte vierde op vrijdag 28 december bepaald geen hoogtij bij Schaakclub Rijs, nergens werd de vrede getekend. Nadat vanuit de mobiele telefoon van Henk Breimer het Friese volkslied meerdere malen had geklonken werd op het scherpst van de snede gestreden.



Henk redde het met het volkslied overigens niet. Aanvankelijk wist hij de schade tegen Chris Draijer nog beperkt te houden, maar deze trok in de slotfase toch aan het langste eind. Wim de Groot had aan Zeno Folkertsma een taaie tegenstander, maar deze verslikte zich in het late middenspel en verloor een toren. Dat was beslissend.



Sytze van der Wal toverde een baanbrekende en originele openingsvariant van de Philidor-verdediging op het bord, die vermoedelijk geen navolging gaat vinden, want Jan Brinkman vond na enig nadenken een weerlegging en won de partij.



Hans Kloots wist met een briljant loperoffer tegen Gerrit Jan Faas de partij naar zich toe te trekken, het mat was niet meer te voorkomen. Gerrit Jan was na afloop van de partij even immobiel als zijn koning op het schaakbord, toen bleek dat er in een voorband van zijn auto een gat zo groot als een denne-appel zat. Met vereende krachten zetten de schakers het reservewiel er onder en kon Gerrit Jan alsnog naar huis.



Intussen wist Jan Wevers van Theo Zwartjes te winnen, Jan kwam een toren voor. Die gaf hij terug bij een poging een lastige val van Theo te omzeilen. Uiteindelijk kwam Theo toch nog 2 pionnen te kort en gaf hij op. Trienke Wijmenga had intussen haar dag tegen Cornelis Jellesma, haar 2 torens op de a-lijn waren uiterst sterk en niet te stoppen, 0-1.



Herman Beks speelde 2 partijen tegelijk, tegen Ayelt van Zuiden en Jappie Breimer. Tegen Ayelt had hij succes, hij won een dame voor een toren en tenslotte nog een toren en het was uit. Jappie Breimer kreeg echter een grote aanval op de koningsvleugel, won een volle toren en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
uitslagen vrijdag 28 december:
Herman Beks ▬ Jappie Breimer 0-1
Chris Draijer ▬ Henk Breimer 1-0
Jan Brinkman ▬ Sietse vd Wal 1-0
Wim de Groot ▬ Zeno Folkertsma 1-0
Gerrit Jan Faas ▬ Hans Kloots 0-1
Theo Zwartjes ▬ Jan Wevers 0-1
Cornelus Jellesma ▬ Trienke Wijmenga 0-1
Ayelt van Zuiden ▬ Herman Beks 0-1



Jan Brinkman gaat als koploper 2008 in, direct gevolgd door Herman Beks en Wim de Groot.



Verslag:Jan Brinkman