26.4.08

Hans Starreveld wint weer het Jappie Breimer Toernooi!Slotavond Schaakclub Rijs in teken van prijsuitreikingen en Jappie Breimer bokaal
Het seizoen 2007 – 2008 werd afgesloten met een ledenvergadering. De aankondiging van het bestuur dat de club de komende jaren in Hotel Jans blijft spelen werd met gejuich ontvangen. Het eerste jaar op de nieuwe locatie is goed bevallen en de opkomst is afgelopen seizoen hoog geweest. Vervolgens was het tijd voor het uitreiken van de prijzen.


Wim de Groot Clubkampioen 2007/2008 ontvangt de wisselbeker!


Wim de Groot, terug na enkele jaren weg geweest pakte de bokaal voor de grootste stijger op de rating-ranglijst. Hij werd met 16,5 uit 24 tevens clubkampioen, gevolgd door Herman Beks met de superhoge score van 15 uit 17
Herman Beks ontvangt de beker voor de 2e prijs!


en Jan Brinkman voor de derde prijs met 15 uit 19. Jan beleefde zijn finest hour in de teamwedstrijden,
Jan Brinkman ontvangt voor de 2e keer op rij de Bondsbokaal!hij won met 5 uit 6 voor de tweede keer op rij de Bondsbokaal en had een groot aandeel in het behoud van de 2e klasse voor het team.

En daarna was het tijd voor de strijd om de Jappie Breimer bokaal. Volgens het klassieke model: 4 groepen van 4, waarbij de nummers 1 en 2 naar de kwartfinale gingen, de nummers 3 en 4 naar de strijd om de plaatsen 9 tot en met 16. Bedenktijd 2 x 5 minuten per partij.

Groep A leverde veel strijd op. Louwerens Mulder haalde 1 overwinning en 2 remises en werd de nummer 1. Hessel van der Pal en Henk Breimer stonden gelijk met 1,5 uit 3. Hessel had de onderlinge partij gewonnen en plaatste zich daardoor voor de kwartfinales. Hans Kloots liet veel kansen liggen en werd daardoor met 1 uit 3 uitgeschakeld.

In groep B was Hans Starreveld de grote man, hij bleef Tjeerd de Vries net voor. Zeno Folkertsma en Theo Zwartjes redden het niet.

Groep C werd tot ieders verrassing gewonnen door Gerrit Jan Faas, die met 3 uit 3 de kersverse clubkampioen Wim de Groot voor bleef. Wim won echter wel van Ayelt en Jan Wevers en plaatste zich zo voor de kwartfinale.

In groep D verloor Herman Beks verrassend van Sytze van der Wal. Door wel van Jappie Breimer en Jan Brinkman te winnen werd Herman alsnog de nummer 1 van de groep, direkt gevolgd door Jan Brinkman, die tegen Jappie en Sytze geen fout maakte.

Na een hapje en een drankje van het bestuur was het tijd voor de kwartfinale. Jan Brinkman gaf zo maar een dame weg tegen Gerrit Jan Faas, waardoor deze zich verrassend voor de laatste 4 plaatste. Wim de Groot won het titanengevecht met Herman Beks, en Tjeerd de Vries won in een directe aanvalspartij van Louwerens Mulder. Veel spanning leverde de partij tussen Hans Starreveld en Hessel van der Pal op. Deze leverde een remise op, waardoor er een tweede partij gespeeld moest worden. Hans Starreveld scoorde in deze verlenging.

De halve finale leverde een groot spektakel op. Tjeerd de Vries en Gerrit Jan Faas offerden wederzijds, maar het bleef remise.
Gerrit Jan Faas en Tjeerd de Vries in de halve finale


In de 2e partij won Tjeerd een stuk, maar daarna kwam zijn dame in de penning te staan en ging het van kwaad tot erger. Gerrit Jan kon de partij winnen en zo kans houden op een 2e Jappie Breimer bokaal in zijn carriere. Bij Wim de Groot sloeg de vermoeidheid toe, hij moest de eer aan clubvoorzitter Hans Starreveld laten.

De finale ronde bestond eerst uit de slag om plaats 3, tussen Tjeerd de Vries en Wim de Groot. Tjeerd was het frist na 5 snelschaakpartijen en won. De strijd om de beker tussen Gerrit Jan Faas en Hans Starreveld leverde een hoop spektakel op, maar in het pionneneindspel was Hans de betere snelschaker.
De finalisten Gerrit Jan Faas en Hans Starreveld in aktie

Hans Starreveld ontvangt de beker uit handen van Jappie Breimer.


Hij kon doorbreken en net als in 2007de Jappie Breimerbokaal van de naamgever in ontvangst nemen
verslag Jan Brinkman.