5.4.08

Jan Brinkman behoedt RIJS voor degradatie met nog 40 sec op de klok!


Johan Attema werd in een bloedstollende partij door Jan Brinkman matgezet!


FSB competitie Rijs - Schaakwoude 4 uitslag 4-4
Degradatieschaak.

De belangen waren voor Schaakwoude groot, er moest gewonnen worden om zekere degradatie te voorkomen. De schakers van Rijs dachten er heel anders over, niet verliezen om zo de degradatiezorgen te ontlopen. Het begon niet best, Trienke kwam slecht uit de opening en verloor een stuk, na een combinatie nog een stuk en de partij was verloren. Henk Breimer stond goed.
Hij maakte een kapitale fout, door een zet met het verkeerde stuk. Hij verloor de greep op de partij en moest daarna opgeven. Ayelt stond een pion voor. Zijn tegenstander zette een flinke aanval op en wist een toren te winnen ook deze partij ging verloren. Ondertussen had Hans een half punt binnen gesleept. Tussenstand 0,5 - 3,5. De bovenste vier borden moesten dus nog 3,5 punt binnen zien te halen. Gezien de stand op de borden leek dit schier onmogelijk. Chris speelde degelijk en wist zijn pion voorsprong te behouden. Hij won er nog twee en dat was te veel voor de man uit Schaakwoude. Herman stond de gehele partij beter, maar moest zijn opgebouwde voorsprong wel verdedigen. Met goed spel bracht hij zijn tegenspeler op de knieën.
Jappie zat verwikkeld in een moeilijk spel, met nog veel stukken op het bord. De tijd begon te dringen en hij bood remise aan. De stand was nu 3-4. Alles hing dus van Jan af.
Jan stond wel beter, maar moest een toren offeren om een gevaarlijke pion te elimineren. Het werd een thriller. Jan had nog maar 2 minuten! Het paard maakte prachtige sprongen en sloeg met schaak een belangrijke pion van het bord. Nu nog de pionnen oprukken en een dame halen. Jan had inmiddels de dame naast zich neer gezet. Psychologische zet. Met nog 40 seconden werd de opponent pardoes mat gezet. 4-4. Rijs kan maandag 7 april de laatste competitie partij vrijuit spelen.
bord nr Rijs e.o. punten - Schaakwoude 4 punten

bord 1 Chris Draijer 1 - F. de Verf 0




bord 2 Jan Brinkman 1 - J. Attema 0




bord 3 Herman Beks 1 - A. Steenberg 0





bord 4 Jappie Breimer ½ - P. van Kammern ½
bord 5 Henk Breimer 0 - A. vd Lijn 1
bord 6 Trienke Wijmenga 0 - M .Veenstra 1
bord 7 Ayelt van Zuiden 0 - K. Stellema 1
bord 8 Hans Starreveld ½ - J. Aartsma ½
uitslagen o.c.
Gerrit Jan Faas -Hessel vd Pal ½-½
Louwerens Mulder -Zeno Folkertsma ½-½
verslag Chris Draijer.