19.4.08

Wim de Groot Kampioen seizoen 2007/2008!
Wim, Herman en Chris analyseren de partyKampioen Wim de Groot, met hakken over de sloot!
Voor de laatste ronde op 18 april waren er nog 3 kandidaten voor de titel: koploper Wim de Groot, nummer 2 Jan Brinkman en nummer 3 Herman Beks. Wim en Herman hadden nog een onderling duel uit te vechten, en Jan Brinkman moest tegen de nummer 4 van de lijst, Hans Starreveld. Het werden 2 gedenkwaardige partijen. Herman won in de opening een stuk, maar Wim wist hiervoor 2 pionnen terug te pakken en kreeg actief spel. Wim weerde zich als een leeuw. Bij Hans Starreveld tegen Jan Brinkman werden de dames al snel geruild en kreeg Hans na de opening het betere spel. Jan vocht echter hard terug, kreeg steeds meer tegenspel met zijn lopers en Hans besloot een stuk te offeren voor 3 pionnen en een langdurig initiatief. Het werd later en later op de avond en de beslissing viel maar niet. Totdat Herman met zijn extra loper toch een beslissende doorbraak wist te forceren, de pionnenstructuur van Wim verbrokkelde. Zo won Herman toch nog. Volgens het puntensysteem op de computer stonden Wim en Herman nu vrijwel gelijk. Aan het nog overblijvende bord moest Jan grote risiko’s nemen: een overwinning leverde nu een zekere titel op en een remise zou niet volstaan. De vermoeidheid sloeg echter op de late avond toe. Hans had het betere plan en kon met zijn vrije pionnen doorbreken en de partij winnend afsluiten.
de laatste zetten in de partij van Hans en Jan

Intussen waren de andere partijen afgelopen. Tjeerd de Vries zorgde voor een sensatie door Chris Draijer met een pionaanval door het centrum te verslaan. De jongere generatie haalde 2 punten binnen: Ayelt van Zuiden versloeg Henk Breimer overtuigend, en Zeno Folkertsma buitte zijn openingsvoordeel tegen Cornelis Jellesma goed uit. Hessel van der Pal won snel van Hans Kloots, die een stuk verloor en zich over h-lijn liet matzetten. Gerrit Jan Faas en Trienke Wijmenga waren de enigen die het punt deelden. Jan Wevers had lange tijd goed spel tegen Louwerens Mulder, maar maakte in de slotfase een fout: 0-1.

Nu kon de computer zijn rekenwerk doen en uiteindelijk bleek dat Wim nog net genoeg voorsprong had om ondanks zijn nederlaag Herman voor te blijven. Jan zakte naar plaats 3, maar hield genoeg over om Hans Starreveld uit de prijzen te houden.

En zo heeft schaakclub Rijs na een decennium waarin Chris Draijer, Herman Beks en Jan Brinkman domineerden een echte nieuwe kampioen: Wim de Groot.
Voor Wim, die in de afgelopen jaren wel een flink aantal 2e en 3e prijzen pakte, is dit het eerste clubkampioenschap in zijn schaakcarrière. Een grote prestatie, zeker gezien het feit dat hij na een paar jaar afwezigheid pas in 2007 weer met clubschaak begonnen is. Hij kwam, hij zag, hij moest de laatste avond verschrikkelijk afzien, maar hij overwon.
uitslagen onderlinge competitie gespeeld vrijdag 18 april 2008
Hessel vd Pal - Hans Kloots 1-0
Zeno Folkertsma - Cornelus Jellesma 1-0
Gerrit Jan Faas - Trienke Wijmenga ½-½
Henk Breimer - Ayelt van Zuiden 0-1
Jan Wevers - Louwerens Mulder 0-1
Tjeerd de Vries - Chris Draijer 1-0
Wim de Groot - Herman Beks 0-1
Hans Starreveld - Jan Brinkman 1-0
verslag: Jan Brinkman.