18.10.08

Louwerens Mulder had de primeur!

Schaakclub Rijs kon weer een nieuwe ijzersterke speler begroeten, namelijk de wereldberoemde Fritz. De bijzonderheid is dat Fritz een computerprogramma met menselijke trekjes is. Hij kan van de beste grootmeesters winnen en is daarom een goede trainer, en handig om een partij mee te analyseren. Je kunt Fritz gelukkig ook zo instellen dat hij blundert als iedere willekeurige clubschaker. En natuurlijk kiest de schaakclub in de interne competitie voor het laatste. Fritz doet mee aan de competitie op avonden dat de club met een oneven aantal deelnemers zit, zodat iedereen altijd mee kan doen. Louwerens Mulder had als eerste de eer. Fritz werd ingesteld op ongeveer Louwerens’ speelsterkte. Fritz en Louwerens hadden onderhoudende partij. Louwerens kwam een pion achter, maar wist het eindspel knap remise te houden.
De heer Mulder speelde als eerste tegen de nieuw aangeschafte Computer, op een van de nieuwe houten borden!

Dan was er de topper tussen Herman Beks en Chris Draijer. Na een gelijk opgaande strijd maakte Chris een fout, die hem een stuk kostte. Herman brak door met zijn torens. Heel even leek zijn aanval nog vast te lopen op een zetherhaling, maar uiteindelijk kon Herman een belangrijk punt binnenhalen. De 2 andere nieuwelingen naast Fritz vonden hun Waterloo. Douwe Tjerkstra moest zich secuur verdedigen tegen Jan Brinkman. Hij verloor uiteindelijk een pion, nog later een stuk en moest na een taaie verdediging opgeven. Jan deelt nu de kop met Herman. Ook Frans Stelling liep tegen zijn eerste nederlaag op tegen de sterk aanvallende Gerrit Jan Faas, die in het centrum doorbrak. Wim de Groot vierde feest met zijn eerste overwinning, Cornelis Jellesma werd overtuigend verslagen. Ayelt van Zuiden moest hard werken tegen Jan Wevers, maar kon uiteindelijk toch een vol punt bijschrijven. Tjeerd de Vries deed het uitstekend tegen Sytze van der Wal, zijn koningsaanval sloeg door.
Na 2 achtereenvolgende overwinningen leed ons nieuwe lid Frans Stelling zijn 1e nederlaag.
Ook ons nieuwe lid Douwe Tjerkstra leed zijn eerste nederlaag.

En daarmee waren de partijen waarin een beslissing viel op. Theo Zwartjes hield met goed samenhangend spel verrassend remise tegen Hans Starreveld en Trienke Wijmenga revancheerde zich tegen Jappie Breimer met goed spel voor de nederlaag in de teamwedstrijd vorige week. Jappie wist zich goed te verdedigen en haalde in de late uurtjes het halve punt binnen.
Verslag Jan Brinkman.

uitslagen o.c. ronde 4
Frans Stelling - Gerrit Jan Faas 0-1
Douwe Tjerkstra - Jan Brinkman 0-1
Wim de Groot - Cornelus Jellesma 1-0
Sytse vd Wal - Tjeerd de Vries 0-1
Herman Beks - Chris Draijer 1-0
Ayelt van Zuiden - Jan Wevers 1-0
Jappie Breimer - Trienke Wijmenga ½-½
Theo Zwartjes - Hans Starreveld ½-½
Louwerens Mulder - Fritz ½-½