4.10.08

Nieuwelingen scoren in de tweede competitieronde!

Schaakclub Rijs kon kennis maken met twee ervaren nieuwe spelers: Frans Stelling
uit Balk en Douwe Tjerkstra
uit Workum. Beiden begonnen met een overwinning. Frans Stelling had een gevaarlijke aanval op Jan Wevers’ koning en Jans’ stelling piepte en kraakte. Net toen Jan zich onder de druk uit wist te werken maakte hij een fatale fout en kon Frans Stelling fraai afronden. De tweede nieuweling, Douwe Tjerkstra had een gelijk opgaande strijd tegen Cornelis Jellesma. In het eindspel kon hij het initiatief en de partij naar zich toe trekken.

Hans Kloots kreeg het al snel zwaar te verduren tegen Gerrit Jan Faas, die er zin in had en direct aanviel. Het verweer was niet sterk genoeg en het punt voor Gerrit Jan.

Voor clubkampioen Wim de Groot was het de seizoensopening, met meteen een zware tegenstander, Jappie Breimer. Wim kon het initiatief naar zich toe trekken, maar Jappie hield net voldoende materiaal over voor remise. Henk Breimer offerde een loper tegen Tjeerd de Vries en zijn aanval op de koning leek door te slaan. Tjeerd vocht echter terug en kon een half punt veilig stellen. Ingewikkeld was de partij tussen Herman Beks en Sytze van der Wal. Herman offerde materiaal voor een langdurig initiatief, dat op de duur loonde: 1-0. Jan Brinkman won een pion en later een kwaliteit tegen Trienke Wijmenga, maar haar stukken stonden beter opgesteld. In de late uurtjes sleepte Jan toch de winst binnen.

Chris Draijer was over en won in het eindspel overtuigend van de computer. Ook deze partij telt voor de competitie, waarin Herman, Chris en Jan met 2 uit 2 op kop gaan.
verslag Jan Brinkman.

uitslagen o.c. ronde 2
Frans Stelling - Jan Wevers 1-0
Douwe Tjerkstra - Cornelis Jellesma 1-0
Gerrit Jan Faas - Hans Kloots 1-0
Wim de Groot - Jappie Breimer ½-½
Henk Breimer - Tjeerd de Vries ½-½
Herman Beks - Sytse vd Wal 1-0
Jan Brinkman - Trienke Wijmenga 1-0
Chris Draijer - Fritz 1-0