zondag 12 oktober 2008

Schaakdrama in Hotel Jans. Rijs kopje onder!

Schaakclub Rijs moest vrijdag 10 oktober aantreden voor de eerste wedstrijd voor de Friese Schaakbond, tegen NEO uit Burgum. NEO, vers gepromoveerd uit de 3e klas leek een te kloppen ploeg voor de mannen en één vrouw. Weliswaar moest Rijs het zonder een paar basisspelers stellen, maar toch….

Het begin was niet goed. Trienke Wijmenga kwam in de opening gedrukt te staan en moest na een moeilijke avond opgeven 0-1. Vervolgens kwamen Chris Draijer en Jappie Breimer uit op remise in voorzichtige laveerpartijen met weinig ruimte voor al te drieste aanvallen.

Jan Brinkman ging ijskoud zijn eigen gang, kreeg een aanval over de f-lijn en wikkelde af naar een eindspel met 3 pionnen meer. Dat was voldoende voor de winst: 2-2. Vlak daarop maakte Tjeerd de Vries, die de hele avond een stuk meer had gehad, zijn partij af en leek het allemaal goed te komen voor Schaakclub Rijs. In eens was het 3-2.

Nu waren alleen bord 1-speler en nieuwbakken teamcaptain Herman Beks, vanwege een verkoudheid niet in topconditie, en de jongeren Ayelt van Zuiden en Zeno Folkertsma nog over. Herman stond er goed voor, met een aanval met dame, toren en paard op de koningsvleugel en een in tijdnood verkerende tegenstander, maar Ayelt en Zeno hadden mindere stellingen, Ayelt stond een paar pionnen achter, maar kon met toren en loper de aanval op de koning zoeken en zo alsnog een half punt veilig stellen. Dat was een meevaller, want nu volstond een half punt voor een gelijkspel en een heel punt voor een teamwinst. Moest kunnen lukken, toch? Het ging alleen wel steeds slechter met Zeno, hij stond inmiddels een stuk achter. Er was geen houden meer aan, een pion promoveerde tot dame. Zeno gaf op en het was weer gelijk. En toen nam de avond een dramatische wending. Herman’s tegenstander groeide in zijn tijdnood en deed telkens de goede zetten. Herman zag uiteindelijk een penninkje met matdreiging over het hoofd en zijn koning begon steeds meer op de stervende zwaan te lijken. Met een paar gracieuze wendingen werd hij mat gezet en konden de Gaasterlanders met en kater naar huis. 3,5 – 4,5 en nog veel werk aan de winkel.

Er waren ook 2 interne wedstrijden voor de competitie. De nieuwkomers Frans Stelling en Douwe Tjerkstra zegevierden over respectievelijk Cornelis Jellesma en Hessel van der Pal. Ze doen met 2 uit 2 glorieus mee om de koppositie.
verslag Jan Brinkman.

uitslagen o.c. ronde 3
Frans Stelling - Cornelus Jellesma 1-0
Douwe Tjerkstra - Hessel van der Pal 1-0