zaterdag 24 oktober 2009

Koploper delft het onderspit!


Jan Brinkman

Jan Brinkman versloeg koploper Herman Beks
Top-4 dicht bij elkaar bij Schaakclub Rijs.
Koploper Herman Beks kwam tegen Jan Brinkman niet helemaal goed uit de opening en gaf in het middenspel een pion prijs. Een 2e pion werd laat op de avond buitgemaakt en Herman moest voor het eerst sinds lange tijd in de interne competitie een nederlaag incasseren. Voor Jan , die al 3 weken niet meer gewonnen had, was het een grote opsteker, hij doet weer mee om de titel. Een andere titanenstrijd ging tussen Chris Draijer en Hans Starreveld, de nummers 2 en 4 op de lijst. Chris kwam onder druk te staan, zijn centrum bezweek bijna, maar uiteindelijk werd de vrede getekend en doen beiden nog volop mee.

Daarachter valt een gaatje. Typisch is dat in de top-4 iedereen inmiddels naast een serie overwinningen en enkele remises een nederlaag op de lijst heeft staan, maar dat daaronder nog de mannen Faas en van der Wal staan, die veel remises hebben gespeeld, maar dit seizoen nog niet verloren. Er viel deze ronde één ongeslagen man af: Tjeerd de Vries. Hij streed tegen de dit seizoen moeizaam begonnen Hessel van der Pal. Hessel kon Tjeerds loper pennen en winnen, waarna het eindspel geen probleem meer was.

Gerrit Jan Faas betoont zich al weken de vreedzaamste schaker van het veld, hij remiseerde tegen Louwerens Mulder. Zijn vierde remise op rij, en hij wacht nog op zijn eerste overwinning dit seizoen, en minder op zijn eerste nederlaag.

Theo Zwartjes toonde zich een taaie tegenstander voor de ongeslagen Sytze van der Wal. Sytze kwam er niet doorheen en berustte in remise. Al met al een goede seizoenstart voor Sytze met 2,5 uit 4 (1 overwinning, 3 remises).

Daarachter remiseerden Jappie Breimer en Trienke Wijmenga en deed Douwe Tjerkstra goede zaken door overtuigend van Jan Wevers te winnen. Douwe verdient de titel voor de strijdbaarste speler in het veld, hij heeft 3 overwinningen en 3 nederlagen en geen enkele remise.


Verslag Jan Brinkman.


uitslagen 6e ronde gespeeld vrijdag 23 oktober 2009
 Wit Zwart
Uitslag 
 Tjeerd de Vries  Hessel v.d. Pal
0-1
 Chris Draijer  Hans Starreveld
½-½
 Jan Wevers  Douwe Tjerkstra
0-1
 Jappie Breimer  Trienke Wijmenga
½-½
 Herman Beks  Jan Brinkman
0-1
 Louwerens Mulder  Gerrit Jan Faas
½-½
 Sietse v.d. Wal  Theo Zwartjes
½-½


Schaakclub Rijs e.o. waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!