7.4.12

onderlinge competitie ronde 27


Sterke rentree Hans Starreveld! 


Schaakclub Rijs was op vrijdagavond 6 april opgetogen over de rentree van Hans Starreveld na vele weken afwezigheid. Hij speelde tegen Trienke Wijmenga en liet direct zien dat hij het schaken nog niet was verleerd en in blakende conditie was teruggekomen. Al snel won hij een pion en een kwaliteit. Trienke zette in de slotfase nog een gevaarlijke tegenaanval op en Hans dreigde op klassieke wijze  mat achter de paaltjes te gaan, hij had niet de tijd genomen één van zijn koningspionnen naar oren te schuiven. Echter, Hans pakte met zijn paard de dame van Trienke met schaak, daarna kon hij zijn h-pion opschuiven en de dreiging was voorbij. Vervolgens tikte Hans het punt snel binnen.

Wim de Groot kan de clubtitel niet meer ontgaan. Zelf zette hij vanuit de opening direct druk op Jan Wevers’ damevleugel. Wim’s paard drong binnen op c7, de dame kwam er achter aan en Jan kon de koning niet meer verdedigen.

De laatste concurrent, Chris Draijer, werkte aan zijn moraal met een snelle overwinning op Henk Breimer, een revanche voor de nederlaag begin dit seizoen. Henk kon niet in zijn spel komen en verloor stuk na stuk. 3 snelle overwinningen, voor 10 uur waren er nog maar 4 mensen aan het schaken.

De laatste winnaar deze avond was Jan Brinkman. Hans Kloots moest grote risico’s nemen om zijn stukken te redden en in de afwikkeling naar het eindspel maakte Jan daar handig gebruik van. Het paard werd van zijn plek gejaagd waarna de loper en 2 torens hans mat konden zetten. Ook Jan was zo rond half 11 klaar.

Jappie Breimer en Douwe Tjerkstra maakten er alsnog een lange schaakavond van. Jappie leek een klein overwicht te hebben, maar Douwe bleef druk op het centrum van Jappie houden met zijn paard, en Jappie’s open f lijn bood niet genoeg mogelijkheden. Laat op de avond werd tot remise besloten.


 Uitslagen 27e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 6  april 2012.

Let op! vrijdag 13 april geen schaakavond!!

 Wit Zwart
Uitslag 
Chris DraijerHenk Breimer
1-0
Jan BrinkmanHans Kloots
1-0
Jan WeversWim de Groot
0-1
Trienke Wijmenga Hans Starreveld
0-1
Jappie BreimerDouwe Tjerkstra
½-½
Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!