1.4.12

Fokke Jonkman prolongeert snelschaaktitel in klein toernooi.

Fokke Jonkman (midden) met Wim de Groot en Chris Draijer

Afgelopen vrijdag 30 maart waren er 12 schakers bij elkaar in Hotel Jans voor het open snelschaak kampioenschap van Gaasterlan-Sleat. Er werden 7 rondes lang gespeeld, 2 x 10 minuten per partij.

Een klein toernooi, dus, en de leden van de schaakclub Rijs waren in de meerderheid, maar Fokke Jonkman uit Kuinre kwam zijn titel verdedigen, Hendrik Stoffelsma van Schaakclub Oan Set te Wijckel was aanwezig en Jerry Klaaren die in Hindeloopen en in Wijckel schaakt. Oud-lid van Schaakclub Rijs, Hessel van der Pal, nu spelend in Bolsward bij Westergoo, was present. Zo was het toch een divers gezelschap. Er werd in 2 klassementen geschaakt, een A groep voor de op papier sterksten en een B groep voor de anderen.

Jerry Klaaren zorgde direct in de eerste ronde voor een stunt, hij won van Jan Brinkman, die een mooi eindspel had, maar vergat dat zijn koning schaak stond. Ook Wim de Groot werd verrassend verslagen door Hendrik Stoffelsma. Favoriet Fokke Jonkman maakte geen fout tegen Douwe Tjerkstra en ook Chris Draijer won overtuigend, van Henk Breimer.

In de tweede ronde won Chris Draijer van Hendrik Stoffelsma, hij ging nu samen met Fokke Jonkman en  Jerry Klaaren (verrassende overwinning op Jappie Breimer) op kop. Voor de uitstekend begonnen Jerry Klaaren was de schaakmarathon net iets te lang, in de 3e ronde verloor hij van Hessel van der Pal, en hij verloor daarna ook nog vier keer.

In ronde 3 vond de grote kraker plaats tussen Fokke Jonkman en Chris Draijer. Chris verloor al snel een stuk en kon dit niet meer goed maken. Fokke bleek ook daarna alles te kunnen en stoomde door naar een prachtige 7 uit 7. Ook Chris won verder al zijn partijen op de laatste na (remise tegen Douwe Tjerkstra) en was dus de 2e man. Wim de Groot legde in groep A beslag op de 3e plaats, op eerbiedige afstand van Chris. Hessel van der Pal, Jan Brinkman en Jappie Breimer werden 4e, 5e en 6e in de A groep.

In de B groep was de strijd eigenlijk veel spannender, want Douwe Tjerkstra, Trienke Wijmenga en Henk Breimer gingen gelijk op.
In ronde 6 wonnen ze alle drie tegen respectievelijk Jappie Breimer, Hessel van der Pal en Hans Kloots.
De laatste ronde hield Douwe knap remise tegen Chris Draijer, concurrent Henk Breimer was kansloos tegen Fokke Jonkman.
Trienke Wijmenga won wel van Hendrik Stoffelsma, maar kon Douwe niet meer bijhalen.
Douwe was grote winnaar en Trienke en Henk eindigden gelijk op plaats 2. Henk had het onderlinge duel gewonnen en kreeg op grond daarvan de beker voor plaats 2, en Trienke de beker voor plaats 3. Hans Kloots, Hendrik Stoffelsma en Jerry Klaaren  verdeelden de plaatsen 4,5 en 6 in de B groep.