zaterdag 27 oktober 2012

Wim de Groot herovert koppositie!Topper Beks  Draijer onbeslist!Chris Draijer leek in de topper tegen Herman Beks een overwicht te krijgen door zijn toren pontificaal midden op het bord te parkeren, maar Herman kon de aanval pareren en had enkele venijnige paardzetten paraat. De risico’s voor Chris werden te groot en de vrede werd getekend. 
Ook Trienke Wijmenga en Sytze van der Wal tekenden de vrede. Het was te zien dat Sytze goed kan dammen, hij stelde zijn pionnen en stukken als damschrijven op en dat bleek heel efficiënt, want Trienke kon geen doorbraak vinden en remise was een terechte stand.
 
De concurrentie profiteerde optimaal van dit gelijke spel. Wim de Groot nam de kop over na een felbevochten zege op Tjeerd de Vries. De laatste verdedigde zich secuur tegen alle aanvallen op zijn koningsvleugel, maar verbruikte te veel tijd en overschreed uiteindelijk de limiet in een stelling die bij nadere analyse remise leek.
 Wim wordt op de voet gevolgd door Jan Brinkman, die twee partijen speelde en twee overwinningen kon bijschrijven. Tegen Cornelis Jellesma werd het punt al met damewinst vlak na de opening binnengehaald. Jan Wevers bood zware tegenstand, het spel was lang gelijk, maar een combinatie door het centrum gaf uiteindelijk de doorslag.
 
Ook Douwe Tjerkstra en Henk Breimer doen nog mee in de strijd om de kop. Douwe kwam tegen Hans Starreveld een pion achter, maar hij bleek een prima eindspeltechniek in huis te hebben en kon uiteindelijk doorbreken. 

Henk Breimer toonde weer zijn topvorm aan door direct het initiatief te grijpen en Hans Kloots te verslaan.
 
Tenslotte vochten Jappie Breimer en Theo Zwartjes een spannend duel uit. Lange tijd was niet duidelijk wie er beter stond, Theo had goede tegenkansen, maar uiteindelijk sloeg Jappie’s aanval door en verdiende hij een vol punt.
Uitslagen 5e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 26 oktober 2012.

 Wit Zwart
Uitslag 
Wim de GrootTjeerd de Vries
1-0
Trienke WijmengaSijtze v.d. Wal
½-½
Herman BeksChris Draijer
½-½
Douwe TjerkstraHans Starreveld
1-0
Hans KlootsHenk Breimer
0-1
Jan WeversJan Brinkman
0-1
Jan BrinkmanCornelis Jellesma
1-0
Jappie BreimerTheo Zwartjes
1-0

Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!