zaterdag 10 november 2012

Rijs wint van Heerenveen!
Schaakclub Rijs mocht thuis aantreden tegen het 2e team van Heerenveen, in de eerste ronde van de Friese competitie voor clubteams, klasse 2B.
 Omdat de tegenstander een speler tekort kwam kon Schaakclub Rijs direct met een 1-0 voorsprong beginnen.
 Dat legde de druk bij de tegenstander.
 De Rijs-ters, in hun sterkste opstelling zaten ontspannen achter de borden.

 De opening was dan ook goed. Henk Breimer won een stuk en Herman Beks een pion, en op de andere borden ging de strijd gelijk op.
 Henk Breimer kreeg het in het middenspel tegen Bert Zijp nog even moeilijk, maar rechtte de rug en wikkelde af naar een gewonnen eindspel: 2-0.
Chris Draijer won tegen Wiebe Oppenhuizen geen materiaal, maar zette zijn tegenstander wel zodanig klem dat hij alleen maar zetten kon doen die zijn positie verzwakten. De mataanval sloeg door en Chris scoorde 3-0. 
Kijk hier hoe Chris won:
Aan bord 3 had Jan Brinkman tegen de Heerenvener kopman Roelof Klinkers een moeilijke avond. De druk op Jans’ koningsstelling werd groter en groter, maar Jans’ counter was fel en zijn tegenstander bood Jan remise aan. Jan tekende de vrede en daarmee was het 3,5 – 0,5. 
Douwe Tjerkstra stond tegen Niels Thalens eerst een pion voor en daarna weer achter. Hij hield ook stand in het eindspel, remise en daarmee 4-1, het eerste wedstrijdpunt was daar voor Schaakclub Rijs. 
Hans Starreveld offerde een toren tegen Peter Doetjes, maar had maar liefst 5 pionnen voor dit zware stuk. Die pionnen waren nog netjes in 2 groepen geconcentreerd ook, het kon niet meer misgaan. Hans verloor er 3, maar de 4e pion promoveerde tot dame en Hans scoorde de 5-1. 
Vanaf de opening had Herman Beks het overwinningsperspectief tegen Erik Klaassen. Hij maakte zijn klus beheerst af, 6-1. 
Wim de Groot, voor het eerst sinds een paar jaar weer in het team, had in Rinze van den Berg een zware tegenstander, die er op gebrand was de club eer te redden. Wim speelde goed en maakte een sterke indruk, maar desondanks was de eindspeltechniek van zijn tegenstander erg goed. Wim verloor en de Heerenvener eer was tenminste gered. 6-2, een mooie eindstand voor Schaakclub Rijs.
Schaakclub Rijs Heerenveen 2
6-2 
Jappie Breimerniet verschenen
1-0
Chris DraijerW. Oppenhuizen
1-0
Jan BrinkmanR. Klinkers
½-½
Herman BeksE. Klaassen
1-0
Wim de GrootR. v.d. Berg
0-1
Henk BreimerB. Zijp
1-0
Hans StarreveldP. Doetjes
1-0
Douwe TjerkstraN. Thalen
½-½

 Trienke wint van Hans Kloots .


De interne competite verliep erg vreedzaam. 3 remises, 

tussen Jappie Breimer en Tjeerd de Vries

tussen Jan Wevers en Cornelis Jellesma,

 en tussen Hans Kloots en Sytze van der Wal.
Hans speelde nog een tweede partij, tegen 

Trienke Wijmenga. Trienke was de sterkste en won.


Uitslagen 7e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 9 november 2012. Wit Zwart
Uitslag 
Jappie BreimerTjeerd de Vries
½-½
Trienke WijmengaHans Kloots
1-0
Hans KlootsSijtze v.d. Wal
½-½
Jan WeversCornelis Jellesma
½-½Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!
OOK SCHAKEN?? Kom eens kennismaken!!!!