zaterdag 20 april 2013

Jan Brinkman kampioen schaakclub Rijs!!!

De wedstrijd van de laatste competitie-avond bij Schaakclub Rijs was de partij tussen Jan Brinkman 
Jan - Hans 1-0
en Hans Starreveld. Jan moest winnen om koploper Chris Draijer te passeren. Hij had wit en schoot overtuigend uit de startblokken, op de 10e zet werd Hans’ d-pion binnengehaald en leek de overwinning een kwestie van tijd. Hans kwam echter meer en meer in zijn spel en nam het initiatief in de partij over. Jan dreigde een paard te verliezen en het lukte maar niet zijn koning veilig weg te zetten. Hans speelde zijn dame echter te veel naar de rand van het bord, en dat gaf Jan de gelegenheid een tegenaanval op de koningsvleugel in te zetten. Hans’ loper-offer hielp daar niet meer tegen, en Jan kon laat op de avond de felicitaties van de club in ontvangst nemen. Hij nam voor het eerst en voor het laatst dit seizoen de kop. Begin februari stond hij nog 4e en leek hij geen kanshebber meer, maar een overwinning op koploper Chris Draijer op 22 februari bracht de ommekeer. Jan rukte daardoor op naar plaats 3 en in de laatste 2 maanden  van het seizoen hield  alleen Jappie Breimer nog remise. Vervolgens werd de play-off met de top van het klassement met 4 uit 4 afgesloten.

De bekers voor de plaatsen 2 en 3 gaan naar Chris Draijer en Wim de Groot, die zelf niet speelden.

Plaats 4 is voor Herman Beks,
Hans - Herman 0-1
die in de laatste ronde goed tegenspel kreeg van Hans Kloots (plaats 11) en alle zeilen moest bijzetten. Met 2 lopers tegen een toren kon hij toch winnen. Hans Starreveld bleef ondanks zijn nederlaag 5e. Tjeerd de Vries (6)
Tjeerd - Jan 1-0
 won snel van Jan Wevers (14), en Jappie Breimer (7) 
Jappie - Henk 1-0
passeerde Douwe Tjerkstra (8) met een fraaie overwinning op Henk Breimer (10). Een fraaie stunt leverde nog Theo Zwartjes,
Douwe - Theo 0-1
 hij bleef op de laatste en 15e plaats, maar won wel verrassend door Douwe Tjerkstra vanaf het begin onder druk te zetten en vervolgens geen fout te maken. Trienke Wijmenga (9) 
Trienke - Sijtze 1-0
sloot het seizoen mooi af met een mooie regelmatige overwinning op Sijtze van der Wal (12). Ze greep meteen het initiatief en stond dit niet meer af. Daarmee kwam een eind aan weer een fraai schaakseizoen. Volgende week nog het Jappie Breimer-toernooi als afsluiting van dit bewogen seizoen, en daarna wordt het een paar maanden stil rond Schaakclub Rijs.

Uitslagen 28e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  19 april  2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Jan BrinkmanHans Starreveld
1-0
Jappie BreimerHenk Breimer
1-0
Tjeerd de VriesJan Wevers
1-0
Trienke WijmengaSytze v.d. Wal
1-0
Douwe TjerkstraTheo Zwartjes
0-1
Hans KlootsHerman Beks
0-1


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!


OOK SCHAKEN?? Kom eens kennismaken!!!!