6.4.13

Wim de Groot steeds dichterbij plaats een!


Strijd, spektakel en schaakbloopers in Rijs op 5 april!


Het schaakseizoen 2012/2013 nadert zijn ontknoping. Op 5 april werden er 2 onderlinge partijen gespeeld tussen de 4 overgebleven kandidaten voor de titel. Koploper Chris Draijer nam het op tegen nummer 3, Jan Brinkman. Nummer 2 op de ranglijst, regerend kampioen Wim de Groot nam het op tegen nummer 4, Herman Beks. 

Alle vier heren weten hoe ze kampioen van schaakclub Rijs moeten worden: ze hebben elk  twee of meer clubkampioenschappen op hun naam staan. Chris is de grote koploper met 15 clubkampioenschappen tussen 1975 en 2010, dan Jan (5 keer tussen 1996 en 2003), Herman (3 keer, de laatste in 2011) en Wim (2 keer, 2008 en 2012.

Maar deze reputaties deden er op 5 april niet toe. Jan en Herman konden zich vanwege hun achterstand zelfs geen half puntverlies meer permitteren en speelden vol op winst. Ook Wim moest, na zijn nederlaag op 29 maart vol voor de winst gaan om in Chris zijn spoor te blijven.
Jan opende met zwart dan ook offensief door zijn dame direct de pionnen op Chris’ damevleugel aan te laten vallen. Aan het andere bord offerde Herman zijn b-pion voor een initiatief en meer ruimte in zijn stelling. Zo ging aan beide borden de strijd heen en weer. Jan bereikte weinig met zijn aanval. Zijn dame moest al snel terug in haar hok op d8, hetgeen haar de weinig hoffelijke troetelnaam ‘houten Klazina’ opleverde. Nu had Chris het initiatief, maar ook voor hem was het doorzetten van de aanval niet simpel, omdat Jan’s loper de lange diagonaal beheerste. Jan dacht echter Chris’ paard wel even terug in de wei te jagen, maar zijn pionzet bleek een regelrechte blunder. Chris offerde het paard en zijn dame stond ineens recht voor Jans’ koning, met zijn toren erbij. Achteraf bleek dat Chris in een paar zetten mat had kunnen geven, maar dat deed hij niet! Jan kon houten Klazina offeren en daarmee zijn koning redden. Hij won met een penning ook meteen de dame van Chris terug. Er resteerde een eindspel met elk 4 pionnen, waarin Jan een loper over had. Hij maakte geen tweede fout en rondde het nu goed af: 0-1.
Hoe verging het intussen de 2 andere kanshebbers? Herman won zijn geofferde pion terug, maar Wim kwam steeds beter in zijn spel. Met een paar fraaie torenzetten bracht hij Herman zo in het nauw dat deze mat in één over het hoofd zag. Zijn koning stond alleen op h1, Wims’ dame gaf schaakmat op h8 en het was ineens uit!

Het gevolg is dat Chris nog net op kop staat, echter Wim en Jan staan er nu vlak achter. Herman staat op 4 en zal de achterstand niet meer kunnen overbruggen. Wordt vervolgd.
Er waren ook nog een paar andere partijen te zien, die eigenlijk mooier en beter waren, omdat er niet zo’n druk op stond. Tjeerd de Vries zette Douwe Tjerkstra met een fraaie damezet naar de achterste lijn opzij en rukt op naar plaats 6. 
Henk Breimer deed het goed tegen Jan Wevers
hij gaf direct in de opening
 druk en won ook verdiend.
 Hans Kloots en Cornelis Jellesma hadden allebei
 een mooie aanvalskans op de koning.
  Het plan van Hans werkte uiteindelijk beter uit.
 Theo Zwartjes had een moeilijke avond tegen Sytze van der Wal,
maar kon het eindspel met een paard minder
 toch zo vastzette dat het remise werd. 

Bij Trienke Wijmenga en Hans Starreveld dacht Trienke met haar dame op d5 Hans’toren in de hoek te winnen, maar Hans vond een effectieve verdedigende zet met schaak en hield een paard over. In het eindspel gaf hij echter alsnog een toren weg en resteerde een gelijke stand. De vrede werd getekend en iedereen kon naar huis.

Uitslagen 26e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  5 april  2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Chris Draijer Jan Brinkman
0-1
Herman BeksWim de Groot
0-1
Trienke WijmengaHans Starreveld
½-½
Douwe TjerkstraTjeerd de Vries
0-1
Jan WeversHenk Breimer
0-1
Hans KlootsCornelis Jellesma
1-0
Theo ZwartjesSijtze v.d. Wal 
½-½Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

OOK SCHAKEN?? Kom eens kennismaken!!!!