zaterdag 13 april 2013

Titelstrijd nog niet beslist, strijd om de laatste plaats wel!!

Jan Brinkman blijft winnen!
Wordt hij de nieuwe kampioen?

Op 12 april werd bij Schaakclub Rijs in de één na laatste ronde
van 2012/13 de strijd om de onderste plaatsen beslist. 

Jan Wevers liep definitief uit op Theo Zwartjes. Na heel lang een pion achter gestaan te hebben won hij met een fraaie aanval de partij.

Ook Cornelis Jellesma scoorde een half punt, tegen Trienke Wijmenga en kan op zijn beurt niet meer ingelopen worden door Jan Wevers. Cornelis staat 13e, maar hij kan nog omhoog kijken omdat Sytze van der Wal maar vlak boven hem staat.

Trienke had een drukke avond, want ze speelde ook nog tegen de nummer 11, Hans Kloots. Ook deze partij werd remise en zo rukte Trienke op naar de 9e plaats.

Henk Breimer verraste Tjeerd de Vries in de opening, hij won plotseling een stuk. Tjeerd kwam deze dreun niet meer te boven,. Hij verloor een tweede stuk, de dames werden afgeruild en de beslissing was daar. 

Jappie Breimer was na een paar weken vakantie weer fris terug en vierde met een fraaie partij tegen de offensief spelende Hans Starreveld, die de laatste weken goed in vorm is. Jappie verdedigde zich echter kundig en de vrede werd ruim voor middernacht getekend.

Aan de top is de afvalrace in de strijd om de titel nog in volle gang. Vorige week viel nummer 4, Herman Beks af na een zinderende partij tegen Wim de Groot.
Nog drie titelkandidaten over: Chris Draijer, Wim de Groot en Jan Brinkman. 
Wim speelde tegen Chris en Herman tegen Jan. De druk lag met name bij Chris en Jan. 

Koploper Chris speelt op 19 april niet meer en moet een marge maken op zijn concurrenten. Jan heeft een paar partijen minder gespeeld dan Wim en Chris en daardoor nog een achterstand. Alleen Wim zou met een remise zijn titelkansen in eigen hand hebben. 
Zo begon de avond. 

Wim opende met e4 voor hem onconventioneel. Het ging toe naar een spel met 2 torens en 2 paarden en heel veel pionnen aan beide kanten. Chris bleek daarin het behendigst en won een pion in het centrum. Alle stukken werden geruild en in het eindspel bleek Chris met zijn koning ver op te kunnen rukken, daardoor werd de extra pion beslissend. Chris Draijer won dus en Wim de Groot kan hem niet meer inhalen. Is Chris dan nu ook kampioen?


Het antwoord op die vraag moest uit de partij tussen Herman Beks en Jan Brinkman komen. Er kwam een vreemde variant van de Siciliaanse Draak op het bord. Aanvankelijk pakte dit voor Jan niet goed uit, hij moest erg verdedigend spelen en had weinig ruimte. Hij verloor echter geen pionnen of stukken en hield de boel bij elkaar. Toen Herman met zijn f-pion oprukte ontstond er een gaatje over de diagnonaal en zette Jan een dodelijke tegenaanval in. Met een paar fraaie zetten wist Herman deze aanval af te slaan en op zijn beurt weer schaak te geven. Jan pakte echter koelbloedig een pion en won uiteindelijk Hermans’ paard. Dat was beslissend: 0-1.

Dat betekent dat de strijd om het kampioenschap pas op 19 april, de laatste ronde, beslist gaat worden en dat alles nu van Jan Brinkman en zijn nog onbekende tegenstander af hangt. De druk blijft bij Jan liggen, want een half punt is niet genoeg om Chris Draijer in te halen. Wordt vervolgd

Uitslagen 27e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag  12 april  2013.

 Wit Zwart
Uitslag 
Wim de GrootChris Draijer 
0-1
Herman BeksJan Brinkman
0-1
Henk BreimerTjeerd de Vries
1-0
Trienke WijmengaHans Kloots
½-½
Jappie BreimerHans Starreveld
½-½
Theo ZwartjesJan Wevers
0-1
Trienke WijmengaCornelis Jellesma
½-½


Schaakclub Rijs, waar al meer dan 50 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!

OOK SCHAKEN?? Kom eens kennismaken!!!!