zaterdag 4 januari 2014

Anna Maja Kazarian wint opnieuw Kliffentoernooi!!!


Schaakspektakel in Hotel Jans!!!


Een recordopkomst op alweer het 9e Kliffenschaaktoernooi. 
Maar liefst 44 deelnemers, van Schaakclub Rijs, maar ook andere clubs uit de regio: Sneek, Lemmer, Westergoo (Bolsward), Emmeloord, Schaakwoude, Franeker, Drachten, Wolvega, Workum en ook enkele van daarbuiten: Henk Greevenbosch en Gerald Visch en jeugdtalent Anna-Maja Kazarian, in 2011 en 2012 winnaar van het toernooi, toen nog lid van Westergoo. 
Inmiddels zit ze na een verhuizing in Delft op schaken.  De winnaar van 2013, Rienk Sijbesma, was er niet, maar er waren 2 eerdere winnaars, Anna-Maja en Mark Masmeijer, en daarnaast nog een paar op papier zeer sterke spelers als Johan ten Napel, Timo Koffeman en Nico Lemson (allemaal Emmeloord), Roelof Hazenberg (Drachten) en Henk Greevenbosch (Krimpen a/d IJssel).
Ook werd er voor de spelers met een lagere rating in een B groep gespeeld om de prijzen.
Zo veel deelnemers pasten niet meer in het clublokaal van Schaakclub Rijs, dus gingen de 7 topborden naar het restaurant van Hotel Jans.Formidabel was weer de prestatie van Anna Maja Kazarian. Zij begon met 5 overwinningen, op Wim de Groot, Nico Nuyen, Chris Draijer, Timo Koffeman en Johan ten Napel. Tegen Johan ten Napel was het een narrow escape voor Anna Maja, met nog 12 seconden op de klok aan beide kanten moest Johan opgeven! In ronde 6 speelde Anna-Maja remise tegen Henk Greevenbosch. 
Daarmee bleef het toch tot in de laatste ronde spannend, want Anna-Maja speelde zelf tegen Mark Masmeijer

en achtervolgers Nico Lemson en Johan ten Napel speelde onderling. Pas toen de laatsten hun partij remise gaven was duidelijk dat Anna-Maja aan een remise genoeg zou hebben. Ze stond echter een stuk voor en won daardoor afgetekend, Gevolgd door Timo Koffeman en Johan ten Napel die de 2e prijs deelden, en Mark Masmeijer, Michiel Rensen, Nico Lemson en Roelof Hazenberg, die gezamenlijk 4e werden.
In de B groep ging de slag vooral tussen Hessel van der Pal en de spectaculair begonnen Egbert Bergsma. Egbert won 3  keer, maar na de lunchpauze verloor hij van Nico Lemson en daarna werd hij in een bloedstollend gevecht door Jan Brinkman matgezet, Jan had nog 26 seconden op de klok. Dat gaf Hessel de kans om langzij te komen. 
In ronde 6 wonnen beiden weer. In ronde 7 verloor Egbert van A-groeper Roel Hazenberg en ook Hessel had in de Sneker A-groeper Wytze van der Zee een sterke tegenstander. Het leek hopeloos voor Hessel, met een loper en twee pionnen achter, maar ineens was het pat en had Hessel net het ene puntje dat hij nodig had voor de hoofdprijs!
 Egbert deelde de 2e prijs in groep B met Jan-Hans de Jong en Gerald Visch, en de 5e prijs werd gedeeld tussen Albert Hassing uit Wolvega en de nog heel jonge Sneker jeugdspelers Alec Sialy ( 12)en Sake Algra (9), van wie we ongetwijfeld nog meer gaan horen!
Waar bleven de Gaasterlander schakers in dit geweld? De A-groepers Chris Draijer, Jan Brinkman en Wim de Groot wonnen geen prijzen maar konden toch terugkijken op een geslaagd toernooi.
Chris werd gedeeld 8e, hij verloor maar één keer, van winnares Anna-Maja, en speelde twee remises. Ook Jan Brinkman speelde een groot deel van de tijd bij de top in het hotel. Hij hield lang uitzicht op een prijs na een sterke start, maar kwam in de laatste 2 ronden net tekort tegen Johan ten Napel en Michiel Rensen
Uiteindelijk was hij 12e . Wim de Groot won na een nederlaag in de 1e ronde tegen Anna-Maja 3 keer achter elkaar, maar trof daarna in Mark Masmeijer en Timo Koffeman zware tegenstanders. In de laatste ronde was tegen Gerald Visch de pijp leeg. Zo werd Wim 18e in de A-groep. 
eindstand Groep A
Hessel v.d. Pal wint groep Bronde uitslagen? klik hier.


Veel lof over maaltijd Hotel Jans!