donderdag 30 januari 2014

Rijs vindt Waterloo in Wijnjewoude!


Herman Beks wees de weg, maar we zagen het niet!

Het schaakteam van Rijs reisde op 29 januari af naar Bakkeveen voor de wedstrijd tegen mede- koploper Bakkeveen in klasse 2B van de Friese Schaakbond.

Op papier was Bakkeveen de sterkere tegenstander, hoge ratings, een hoger aantal bordpunten en vorig jaar gedegradeerd uit klasse 1.
Daarnaast werden topscorer Chris Draijer en Trienke Wijmenga node gemist. Iedereen was er dus van doordrongen dat er tot het uiterste gespeeld zou moeten worden.

Bakkeveen had voor een tactische opstelling gekozen door niet de sterkste speler aan bord 1 te zetten. De ratingkanonnen Dirk Muller en Milan Heller zaten aan bord 2 en 3 tegenover respectievelijk Jan Brinkman en Wim de Groot.

Wim de Groot gaf Milan Heller lang goed partij in een complexe stelling vanuit de Engelse opening, maar Milans’ dame stond ineens op f3 en het mat was niet meer te stoppen: 1-0. 

Herman Beks deed aan bord 1 de Rijs-ters echter opveren. Hij liet tegenstander Dave Bosman geen moment in zijn spel komen en sleepte het eerste punt binnen.

Jammer dat zijn goede voorbeeld geen navolging vond want vervolgens gingen Henk Breimer en Hans Kloots er kansloos af tegen respectievelijk Jaap Weidema en Leo Meerman. 3-1, een lastig goed te maken achterstand. 

Op bord 5 knokte Jappie Breimer voor een half punt in een gesloten pionstelling tegen Ben de Vries. Jappie had een paard tegen Ben een loper en dat was voldoende voor remise. Nu was Bakkeveen echter wel heel dichtbij de definitieve winst. 

Aan bord 4 ging het niet goed met Hans Starreveld tegen Gerrit Meppelink. Hans stond een kwaliteit achter en kon dit niet meer goed maken: 4½- 1½ voor Bakkeveen, het was over en uit voor Schaakclub Rijs en de 2 nog resterende partijen waren nog slechts voor des keizers baard!

Jan Brinkman had zich tegen Dirk Muller nauwkeurig moeten verdedigen want laatstgenoemde was bepaald beter uit de opening te komen met een dame en vervolgens een loper die diep in Jans’ stelling stond. Jan vond de goede verdediging maar kon pionverlies op de damevleugel niet voorkomen. Laat op de avond won hij de pion terug en leek op remise af te stevenen, maar na een loperoffer van zijn tegenstander was hij door zijn bedenktijd heen en het eindspel te complex. Hij verloor door tijdsoverschrijding.

Aan bord 7 had Douwe Tjerkstra meer geluk. Ook hij was niet goed uit de opening gekomen, hij verloor 2 pionnen, maar zijn tegenstander Robin Baines dacht te lang na over de taaie verdediging van Douwe en nu werkte de tijd in het voordeel van Sc Rijs. Baines maakte een paar foutjes en Douwe kon de partij naar zich toe trekken. Zo werd het 5½- 2½ voor Bakkeveen en kan Rijs in maart in de slotronde thuis de tweede plaats verdedigen tegen nummer 3, Lemmer.

Uitslag 4e ronde FSB competitie gespeeld woensdag 29 januari 2013 te Wijnjewoude.

Bakkeveen Schaakclub Rijs
5,5-2,5
Dave BosmanHerman Beks
0-1
Dirk MullerJan Brinkman
1-0
Milan HellerWim de Groot
1-0
Gerrit MeppelinkHans Starreveld
1-0
Ben de VriesJappie Breimer
½-½
Jaap WeidemaHenk Breimer
1-0
Robin BainesDouwe Tjerkstra
0-1
Leo Meerman Hans Kloots
1-0Zo won Herman Beks:Steenwijk wint nipt van Sneek!
uitslag Lemmer vs Schaakcombinatie L'warden nog niet bekend

Speelschema, uitslagen en stand seizoen 2013-2014.

De Strijd om de Bondsbokaal seizoen 2013-2014.

Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!