zaterdag 8 maart 2014

Mooie overwinning Theo Zwartjes in de 22e ronde
overgenomen uit de Balkster Courant:


Schaakclub Rijs viert 60-jarig bestaan

OUDEMIRDUM – Lange tijd verkeerden de denksporters van Schaakclub Rijs in de veronderstelling dat hun club in 1953 was opgericht. Er moest een heuse ‘sneuper’ aan te pas komen om te ontdekken dat men er al die jaren naast zat, het was niet 1953 maar eind februari 1954 dat de club werd opgericht.
Reden dus om dit jaar op 8 maart de jubileumvlag te hijsen, hoewel dat op bescheiden wijze gebeurt. Die bescheidenheid draagt erelid Jappie Breimer uit Oudemirdum ook al een heel leven met zich mee.
‘guodlik’
Achter het schaakbord wil dat ‘guodlik’ nog wel eens leiden tot een overhaast remise-aanbod. Neem de partij van twee weken geleden tegen de tot nog toe ongenaakbare koploper Herman Beks. Uiteindelijk werd het een nederlaag, maar Breimer heeft de gewoonte elk competitieduel thuis nog eens na te spelen. ,,Dat ferlies hie net hoecht”, zo concludeerde hij thuis. Die opmerking had hij ook al in Hotel Jans gehoord, maar dat kwam niet uit onverdachte hoek want de toeschouwers hadden als directe concurrenten belang bij puntverlies van de koploper Beks.
Voor je club
Breimer is niet alleen erelid, hij heeft ook alle mogelijke bestuursfuncties doorlopen, tot aan wedstrijdleider toe. Gezelligheid staat bij hem bovenaan bij de deugden, echt de fanatieke wil om koste wat kost te winnen ontbreekt bij Breimer. ,,Nei de partij even sitte mei in borrel is ek wichtich”, zo zegt hij. Alleen in clubverband spelen tegen andere schaakverenigingen maakt hem wel tot een fanatieke schaker. Want dan doe je het voor je club.

Die club werd dus in 1954 opgericht door enkele enthousiaste thuisschakers en startte met veertien leden. Nationale grootheden als voormalig wereldkampioen Max Eeuwe dienden als voorbeeld en in de jaren zeventig kwam daar Jan Timman nog eens bij. Schaakclub Rijs begon in de vierde klasse van de Friese Schaak Bond (FSB) en had als thuishaven Hotel Jans. Overigens heeft de club in de loop van de jaren ook elders gespeeld, in Hotel Rijsterbosch, Hotel Boschlust, dorpshuis It Klif, maar nu is Hotel Jans al weer jaren de vertrouwde omgeving. Ook andere dingen werden anders, in de loop van de tijd werd de woensdagavond als vaste speelavond ingeruild voor de vrijdagavond omdat de Europa Cup op tv een te grote concurrent werd en ook omdat de jeugd op vrijdagavond mogelijk verlost was van huiswerkverplichtingen.
De Phil Taylor van Rijs
Chris Draijer senior was in die eerste jaren onaantastbaar met vijf titels op rij. In de historie van de club zou hij worden overvleugeld door zijn zoon Chris Draijer die in Rijs toch wel de ‘Phil Taylor van het schaken’ genoemd mag worden met zestien clubtitels. Deze zoon is er overigens ook verantwoordelijk voor dat de schaakclub nog een dame achter het bord heeft. Trienke Wijmenga is haar naam en zij is getrouwd met Chris Draijer die haar het schaakspel heeft geleerd. Het echtpaar reist elke vrijdagavond trouw vanuit Oudega, bij Drachten, richting zuidwesthoek om te schaken.
Met de club ging het in de loop van de jaren zestig crescendo, van de vierde klas naar de tweede klas met als tussendoortje zelfs een paar jaar eerste klas. Op dit moment is de jubilaris weer een gedegen tweede klasser die jaarlijks het rapid-toernooi over zeven ronden organiseert op de eerste zaterdag in januari, het Kliffentoernooi.
Wat betreft leden is de schaakclub een spiegel van de tijd, ook hier rukt de vergrijzing op onder de vijftien leden. Ooit had de club zo rond de eeuwwisseling een tiental jeugdleden, maar die zijn allemaal om verschillende redenen afgehaakt.

Jan Brinkman, Wim de Groot, Herman Beks en Chris Draijer zijn de meervoudige kampioenen van de schaakclub en de laatste jaren komt de clubkampioen meestal uit dit rijtje. Wat dat betreft is Jappie Breimer een degelijke middenmoter geworden, toch mag hij zich tweevoudig kampioen noemen. Voor de eerste keer in het seizoen 1972-1973 en in het jaar 1976-1977 nog een keer. Vermoedelijk krijgen die titels geen vervolg en Breimer heeft hier bepaald geen last van want hij koestert als geen ander al jaren de Olympische gedachte van meedoen is belangrijker dan winnen.

Al jaren heeft hij vaste schaakrituelen. Vrijdagmiddag een beetje inspelen als voorbereiding op de avond. Na afloop eigen partij naspelen en verder andere partijen uit schaakrubrieken naspelen.

Hij stelt vast dat ook bij de schaakclub de tijd niet heeft stilgestaan, zo is er nu een ratingsysteem ingevoerd en heeft de club een website waarop alles wordt bijgehouden en de uitslagen via het ratingsysteem direct worden doorberekend. Sommige leden spelen ook nog schaak met de computer of via de computer een spel tegen iemand anders. Dat laatste is aan Breimer niet besteed.

Het jubileum op zaterdag heeft een bescheiden programma, een simultaanwedstrijd van alle (ex)-kampioenen tegen de rest. De optie een nationale grootmeester uit te nodigen verviel omdat dit gewoon te duur is. Tevredenheid overheerst bij Breimer, ,,Dit ha wy dochs mar wer en dan mar sjen of wy de santich helje”, zo zegt hij. Als voormalige veehouder en later agrarisch makelaar heeft hij nog een reden om dankbaar te zijn, ,,Myn frou Murkje en de bern ha der altiten achter stien. Ek yn de tiid mei de keallerij en it melken, dat dienen sy dan as ik wer te skaken moast. Dat is wat om tankber foar te wêzen.”

Uitslagen 22e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 7 maart 2014.

 Wit                                   Zwart                                   
Uitslag 
Hans StarreveldWim de Groot
0-1
Trienke WijmengaHerman Beks
0-1
Jappie BreimerDouwe Tjerkstra
½-½
Hans KlootsCornelis Jellesma
½-½
Henk Breimer
Jan Brinkman
½-½
Sietse v.d. WalTheo Zwartjes
0-1
Chris DraijerJan Wevers
1-0

Theo Zwartjes (links) op weg naar de overwinning


Op vrijdag avond 7 maart werd er interne competitie geschaakt in Hotel Jans
De clubtop maakte geen fouten.Herman Beks won overtuigend van Trienke Wijmenga en Wim de Groot versloeg Hans Starreveld.

 De sensatie kwam van Theo Zwartjes, hij boekte zijn tweede overwinning van dit seizoen. Sijtze van der Wal kon eigenlijk vanaf de start niet in zijn spel komen, Theo bleef druk op Sijtzes koningsstelling houden en haalde zo de volle buit binnen. 

Ook Cornelis Jellesma was dicht bij een verrassing, hij won een stuk tegen Hans Kloots en had een fraaie aanval door het centrum. Laat op de avond kon Hans een stuk terugwinnen en de stand gelijktrekken. Zo werd het punt gedeeld. 

Douwe Tjerkstra en Jappie Breimer maakten er met een open g-lijn en een trits dubbelpionnen een mooie avond van met wederzijdse tactische kansen. Uiteindelijk werd het punt gedeeld.

Chris Draijer had een moeilijke avond tegen Jan Wevers, hij won wel een stuk, maar Jans’ pionnen konden erg ver oprukken. Toch veroverde Chris het punt. Het langst duurde de partij tussen Henk Breimer en Jan Brinkman. De opening was voor Jan, het middenspel voor Henk, maar aan het slot van de avond kreeg Jan de overhand. Toen werd het punt gedeeld,
zodat iedereen fris was voor de grote jubileumdag.

Schaakclub Rijs, waar al bijna 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!