zaterdag 15 maart 2014

Wim de Groot nieuwe koploper!Chris Draijer verslaat titelkandidaat!!

Wat een strijd deze avond!
 Dit keer geen enkele remise, dat mag toch wel een uitzondering genoemd worden.


 Theo Zwartjes kwam verkeerd uit de opening tegen Jan Wevers. De partij was al binnen 15 zetten beslist. Theo verloor eerst een stuk daarna nog een toren, hij gaf op.


 Sijtze van der Wal pakte de volle winst tegen Cornelis Jellesma, die een paardvorkje over het hoofd zag. Het overbekende familieschaak. Cornelis gaf op.

Hans Kloots maakte zijn belofte niet waar. De volgende confrontatie met Hans Starreveld zou ie winnend afsluiten. Hans Kloots speelde zijn paard naar h4, aan de rand dus. Meestal belooft dat niet veel goeds en inderdaad, Hans Starreveld verjoeg het paard. Dit moest weer op zijn hoeven terug en er kwam een flinke koningsaanval achteraan. Het was onhoudbaar.

 Henk Breimer gaf Douwe Tjerkstra geen enkele kans. Henk drong in de stelling en wat achterbleef was een rokende puinhoop. Douwe gaf op.

Wim de Groot had het moeilijk tegen Jappie Breimer. Die kwam met een gevaarlijke koningsaanval en het leek er veel op dat Wim geen kant op kon. Jappie probeerde met een paardzet een stuk te  veroveren. Wim sloeg met de dame zijn paard, deze zet was mogelijk omdat de dame van Jappie ook stond aangevallen. De rollen waren omgedraaid. Wim won nu een stuk.

Natuurlijk moest hij toekijken hoe de nummer 3 Chris Draijer tegen de koploper speelde, Herman Beks. Tot Wim's genoegen zag hij dat Herman er niet goed voorstond. Min of meer gedwongen moest Herman een stuk offeren tegen 2 pionnen. Met een sterke loper pende hij indirect beide paarden van Chris. Deze op zijn beurt had daar genoeg van en offerde zijn toren voor die hinderlijke loper. Wat overbleef was een geruïneerde pionnenstelling.  Herman had nog maar weinig tijd en maakte een kapitale fout, daarna was het meteen afgelopen.
Als laatste was Trienke Wijmenga nog verwikkeld in een strijd met Tjeerd de Vries. Ze wilde dit winnen, omdat ze in hun eerste confrontatie de minder goede voortzetting had gedaan. Met een pion meer bleef ze aanvallen en niet zonder resultaat. Ze won nog eens 2 pionnen, nadat de dames geruild waren. Tjeerd gaf op.


Uitslagen 23e ronde onderlinge competitie gespeeld vrijdag 14 maart 2014.

 Wit                                   
 Zwart                                   
Uitslag 
Wim de Groot
Jappie Breimer
1-0
Herman Beks
Chris Draijer
0-1
Jan Wevers
Theo Zwartjes
1-0
Hans Kloots
Hans Starreveld
0-1
Trienke Wijmenga
Tjeerd de Vries
1-0
Henk Breimer
Douwe Tjerkstra
1-0
Sijtze vd Wal
Cornelis Jellesma
1-0


Schaakclub Rijs, waar nu al meer dan 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!