zaterdag 22 maart 2014

Rijs wint nipt van Lemmer!

Vrijdagavond 21 maart ontving Schaakclub Rijs de schaakclub uit Lemmer in de laatste ronde voor klasse 2B van de Friese Schaakbond. Koploper Bakkeveen was niet meer in te halen, maar voor de 2e plaats volstond een gelijkspel voor Schaakclub Rijs.


Aan bord 1 hielden Chris Draijer en Franke Frankema elkaar in evenwicht. Chris had wat druk op de f-lijn ontwikkeld, maar het was niet voldoende om te winnen en al gauw werd tot remise besloten. 

Helemaal aan de andere kant van de wedstrijd, aan bord 8, speelde Trienke Wijmenga ook gelijk, tegen Dick van Kolfschoten.Aan bord 4 sloeg de balans echter door in het voordeel van SC Rijs. Jan Brinkman kreeg tegen Durk van der Werf een opening die hij goed kende uit zijn Amsterdamse schaaktijd. Zijn aanval door het centrum was niet meer te stoppen en Rijs kwam met zijn snelle overwinning op voorsprong: 2-1.


Opeens was aan bord 5 Jappie Breimer een stuk kwijt tegen Menno Beetsma en die schade kon hij niet meer repareren. Zo stond het weer gelijk. 


Herman Beks en Frans van der Feen speelden aan bord 2 een volslagen knettergekke partij, waarbij dan de één en dan de ander weer gewonnen stond. Herman verloor een loper, won hem weer terug en verloor hem weer!. Uiteindelijk had hij een fraai kwaliteitsoffer en liep zijn pion door naar de achterlijn: 3-2!Aan bord 7 was Douwe Tjerkstra goed op dreef, met een paardvorkje pakte hij een kwaliteit tegen Herman van Deursen. Nu moest Douwe nog wel even afrekenen met de gevaarlijke randpionnen van Herman op de damevleugel. Dat lukte met behulp van Douwe’s toren en toen was het 4-2, de tweede plaats was binnen. Wim de Groot won aan bord 3 een pion tegen Nico Nuyen maar in het eindspel was het niet genoeg voor de winst. Uiteindelijk werd tot remise besloten, waarmee Rijs definitief de winst binnenhaalden, 4,5 – 3,5. Dat moest ook wel want de laatste Rijs-ter, Henk Breimer (bord 6), stond niet goed tegen Jan Holtrop. Hij had een paard tegen een sterkere toren, met elk 2 pionnen. Dit eindspel bleek niet te houden, waardoor de eindstand op 4,5 – 3,5 werd bepaald.


Trienke Wijmenga bleek het hoogste scoringspercentage te hebben en mag eind april de Bondsbokaal in ontvangst nemen. Teamcaptain Herman Beks wijst de weg!


Uitslag 5e ronde FSB competitie gespeeld vrijdag 21 maart 2014 te Rijs.


Schaakclub Rijs e.o.
 Lemmer
4½-3½
Chris Draijer
Franke B. Frankema
½-½
Herman Beks
Frans van der Veen
1-0
Wim de Groot
Nico Nuyen 
½-½
Jan Brinkman
Durk van der Werf 
1-0
Jappie Breimer
Menno Beensma
0-1
Henk Breimer
Jan Holtrop
0-1
Douwe Tjerkstra
Herman van Deursen
1-0
Trienke Wijmenga
Dik van Kolfschoten
½-½Bakkeveen kampioen 
Kijk hieronder!


Trienke Wijmenga wint de Bondsbokaal seizoen 2013-2014.
Trienke behaalde een score van 83,33%In de interne competitie werd er niet gespeeld en zal de spanning nog een paar weken blijven.


Schaakclub Rijs, waar nu al meer dan 60 jaar serieus en met plezier wordt geschaakt!!